Макрон нагадав Путіну про потребу звільнити моряків.

 

Президент Франції Емманюель Макрон відбув у середу телефонну розмову з президентом Росії Владіміром Путіним. Під час бесіди йшлося про становище в Україні та в Сирії.

 

Про це повідомила прес-служба Єлисейського палацу.

 

Макрон привітав домовленість Тристоронньої контактної групи про встановлення "режиму тиші" з 29 грудня, закликавши Путіна зберегти перемир'я якнайдовше.

 

Президент Франції звернувся до Росії з закликом якомога швидше звільнити затриманих українських моряків і повернути Україні кораблі, викрадені під час нападу Росії на судна ВМС України у Керченській протоці 25 листопада.

 

Нагадаємо, перед Новим роком канцлер Німеччини Анґела Меркель і президент Франції Емманюель Макрон оприлюднили спільну заяву, в котрій закликали Москву звільнити незаконно затриманих українських моряків. "Це дуже турбує нас", – йшлося у заяві Меркель і Макрона.

 

Лідери висунули вимогу забезпечення безпроблемного і безпечного проходження для всіх кораблів через Керченську протоку, а також негайного і беззастережного звільнення всіх незаконно затриманих українських моряків. "Вони також повинні зустріти майбутні свята в колі своєї родини", – підкреслили два лідери.

 

Прес-секретар президента РФ Дмітрій Пєсков відповів на це, що заклики світових лідерів не можуть бути врахованими, інакше йшлося б про втручання у чесне і незалежне російське правосуддя.

 

03.01.2019