Американські прикордонники застосували сльозогінний газ проти нелеґальних міґрантів.

Силовики вжили спецзасобів після того, як натовп біженців почав закидувати їх камінням.

 

 

Американські прикордонники застосували сльозогінний газ на кордоні з Мексикою, щоб не допустити переходу кордону групою нелеґальних міґрантів. Увечері в понеділок, 31 грудня, понад півтори сотні біженців з Центральної Америки підійшли до ділянки кордону в Тіхуані в районі Плаяс, біля пляжу. Як припускають експерти, міґранти сподівалися, що заходи безпеки будуть пом'якшені в зв'язку з новорічними святами.

 

Як повідомила інформаційна аґенція Reuters з покликом на очевидця, після опівночі деякі міґранти видерлися на прикордонний паркан. Вони почали перетягати дітей через колючий дріт на американський бік. У бік американських прикордонників, які перегородили шлях біженцям, полетіло каміння. Тоді американські силовики випустили сльозогінний газ в бік Мексики.

 

Представниця Міністерства внутрішньої безпеки США Кеті Волдмен (Katie Waldman) назвала групу біженців «аґресивним натовпом», заявивши, що міґранти першими атакували прикордонників, котрі відповідали застосуванням «мінімально необхідної сили для самозахисту».

 

Тіхуана стала осередком напруженості в суперечках з приводу імміґраційної політики Сполучених Штатів, які спалахнули з новою силою після недавньої загибелі двох дітей міґрантів, котрі перебували під вартою в США. Окрім того, загостренню ситуації посприяло часткове припинення роботи федерального уряду в зв'язку з вимогою президента Дональда Трампа виділити п’ять мільярдів доларів на будівництво муру на кордоні з Мексикою.

 

Наразі тисячі мігрантів з Центральної Америки, які хочуть врятуватися від злиднів і насильства у себе на батьківщині, з листопада проживають в таборах у Тіхуані. Щоб дістатися до мексикансько-американського кордону, їм довелося пройти через всю Мексику. Багато з них сподіваються подати прохання про надання притулку у США.

02.01.2019