Олександр Лукашенко оголосив союз з Росією таким, що відбувся.

Напередодні президенти Росії та Білорусі провели перемовини щодо проблемних питань економічної співпраці двох держав.

 

 

Про те, що союз Білорусі з Росією відбувся, Олександр Лукашенко заявив у новорічному привітанні, адресованому російському колезі Володимирові Путіну. Текст розміщений на сайті прес-служби президента Республіки Білорусь. Лукашенко також надіслав в подарунок Путіну чотири мішки елітної бульби зі свого городу і сало.

 

«Наступного року ми відзначаємо знаменну дату – двадцятиріччя від дня підписання Договору про створення Союзної держави. Республіка Білорусь і Російська Федерація пройшли непростий шлях, але сьогодні з упевненістю можна говорити про те, що союз двох народів відбувся», – йдеться в привітанні.

 

Глава білоруської держави висловив переконання, що подальша копітка робота щодо дотримання національних інтересів двох країн в рамках Союзної держави, «заснована на глибокій довірі і повазі, додасть поважного імпульсу розвитку всього спектра двосторонніх відносин».

 

«Воля білорусів і росіян до єднання, як і раніше, служитиме міцною основою для інтеграційного будівництва, багатопланової співпраці й формування загальної новітньої історії», – підкреслив Лукашенко.

 

Білоруський лідер висловив надію, що розвиток двосторонніх відносин в рамках Союзної держави продовжиться в наступному році, завдяки «подальшій копіткій роботі щодо дотримання національних інтересів двох країн».

 

29 грудня Лукашенко й Путін провели перемовини, на яких обговорювали питання цін на російські нафту й газ для Білорусі, про компенсацію для Мінська так званого «податкового маневру» Росії, а також про реалізацію союзного договору від 8 грудня 1999 року.

 

Напередодні перемовин Лукашенко провів кілька урядових нарад. На всіх них чільною темою були скарги на російське керівництво, на російські податкові нововведення, які стосуються нафтової сфери. Через них, за словами Лукашенка, Білорусь втратила близько $4,5 млрд, а до 2024 року втрати можуть сягнути $10,5 млрд. Бацька закликав Кремль повернутися до єдиних із Росією цін на газ. За словами білоруського президента, тариф «Газпрому» для транспортування газу з Ямало-Ненецького автономного округу до Білорусі становить майже три долари за 1000 кубометрів на 100 км, в той час як тариф для російських споживачів – близько одного долара. Окрім того, Лукашенко звернув увагу президента Росії, що розцінки на паливо для Білорусі гірші, ніж для Німеччини.

 

Про результати перемовин 29 грудня поки що немає чітких офіційних повідомлень. Існують спекуляції російських ЗМІ, що нібито Лукашенко погодився на пропозицію Кремля отримати економічні преференції для Білорусі в обмін на втрату суверенітету.

30.12.2018