Грузинська Православна Церква наразі утрималася від визнання автокефалії ПЦУ.

 

Грузинська Православна Церква відклала своє рішення з оцінкою створення в Україні помісної православної автокефальної Церкви до отримання нею Томосу про автокефалію.

 

Про це повідомили журналістам після засідання священного синоду ГПЦ у Тбілісі кілька архієреїв цієї церкви, інформує "Радіо Свобода".

 

Один із учасників синоду, митрополит Цилканський і Душетський Зосима, висловив думку, що грузинська Церква підтримає автокефалію української після того, як у січні оприлюднять Томос. Зосима повідомив, що синод вирішив дочекатися рішення Вселенського патріарха.

 

Інший член синоду, митрополит Чкондідський Петро, додав, що серед членів синоду були різні думки щодо автокефалії української Церкви, тому наразі синод поставився до цього питання з обережністю. "Дочекаємося розвитку подій і ухвалимо рішення щодо української Церкви на наступному засіданні синоду", – сказав він.

 

Раніше у Грузинській Православній Церкві заявляли, що не будуть висловлювати ставлення до церковної ситуації в Україні, доки свої остаточні рішення в цій справі не ухвалять Вселенський патріархат і Московський патріархат.

 

Грузинська Православна Церква проголосила свою сучасну автокефалію 1917 року, вийшовши зі складу Російської Православної Церкви. У складі РПЦ вона перебувала від 1811 року, після того, як Російська імперія приєднала до себе Грузію, а РПЦ скасувала давню багатосотлітню автокефалію ГПЦ, що вела свою історію з V сторіччя. Нову автокефалію РПЦ визнала 1943 року, а Вселенський патріархат – 1989 року. У грузинській Церкві є побоювання, що в разі підтримки автокефалії української Церкви Москва може офіційно відібрати з її підпорядкування території сепаратистських регіонів Абхазії і Південної Осетії. Наразі вони непідконтрольні ГПЦ фактично, але РПЦ формально визнає ці регіони канонічною територією грузинської Церкви.

 

6 січня 2019 року, на Святвечір перед юліанським Різдвом, предстоятель Православної Церкви України митрополит Епіфаній має в супроводі Президента України Петра Порошенка і Голови Верховної Ради Андрія Парубія отримати від Вселенського патріарха Варфоломія у Стамбулі Томос (церковну грамоту), що формально затвердить канонічний автокефальний статус ПЦУ як однієї з 15 помісних православних Церков світу.

 

28.12.2018