Банкова відзвітувала про отримання Порошенком дивідендів Rothschild Trust.

 

Трастовий керуючий Rothschild Trust (Schweiz) розглянув результати багаторічної діяльності з управління корпорацією Roshen і вперше за три роки прийняв рішення перерахувати Президенту України Петру Порошенку частку прибутку (дивіденди) розміром у понад 556,7 млн грн.

 

Про це повідомила Адміністрація Президента в прес-релізі, надісланому інформаційним аґенціям.

 

"Це рішення було прийнято згідно з трастовим договором, укладеним у 2016 році, який позбавив Порошенка будь-якого права на участь в управлінні Roshen. Договір – перший і поки що єдиний в Україні випадок використання міжнародного досвіду передання компанії в довірчу власність. Його мета – відокремлення бізнесу від політики з дотриманням найкращих світових стандартів", – ідеться в коментарі Банкової, що його цитує аґенція "Інтерфакс-Україна".

 

В інформації зазначається, що відомості про отриману суму, яка в перерахунку на національну валюту становить 556 млн 742 тис. 460 грн, Порошенко подав до Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування. "У встановлений чинним законодавством термін він сплатить до бюджету майже 60 млн грн податків, із них військовий збір становитиме близько 8 млн грн", – зазначили в Адміністрації Президента.

 

Загалом, додали у прес-службі, Петро Порошенко понад три роки не отримував дивідендів від підприємств, кінцевим бенефіціаром яких він є. Отримані ж кошти начебто планує перерахувати на соціальну рекламу та виборчу кампанію.

 

"Дивіденди, які надходять тепер за три роки, Порошенко спрямовує на прозору, з фінансової точки зору, популяризацію розвитку державності, ідей євроатлантичної інтеграції, підтримку створення єдиної помісної православної Церкви, розвиток української мови. На політрекламу Порошенко також витрачає власні кошти – на відміну від багатьох інших політиків, які оплачують ролики та борди за рахунок бюджету або взагалі не можуть пояснити джерел надходження грошей", – зазначили в АП.

 

Також частину коштів, отриманих від Rothschild Trust (Schweiz), Петро Порошенко спрямує на благодійність.

 

В АП зазначили, що загальна сума витрат Порошенка (від Фонду Порошенка і від підприємств, власником яких він є) на соціальну доброчинність і зміцнення обороноздатності країни за період з 2014-го по 2018 рр. включно перевищила 1,2 млрд грн (зокрема на армію – понад 0,5 млрд грн). Серед одержувачів коштів в умовах спільної участі з іншими меценатами – дитяча лікарня "Охматдит", Інститут серця, Центр дитячої кардіології та хірургії, Національний інститут раку, Театр на Подолі, інші проекти.

 

У прес-службі нагадали, що Петро Порошенко передав Roshen у довірчу власність Rothschild після того, як компанія не змогла знайти покупця.

 

Липецьку фабрику Roshen (РФ) закрито на початку минулого року.

 

"Продаж минулого місяця машино- і суднобудівної компанії "Кузня на Рибальському" також слід розглядати як виконання обіцянки продати бізнес-активи", – зазначили в Адміністрації Президента.

 

27.12.2018