Соціологія: За вихід до другого туру конкурують Зеленський і Порошенко.

 

Лідером президентського рейтингу в Україні залишається лідер партії "Батьківщина" Юлія Тимошенко, за котру готові проголосувати 20,8% з числа тих, хто визначився і братиме участь у виборах. За вихід до другого туру з Тимошенко конкуруватимуть шоумен Володимир Зеленський (13,4%) і чинний Президент України Петро Порошенко (11,1%).

 

Про це свідчать зведені дані опитувань, проведених в областях країни і Києві соціологічною групою "Рейтинг". Дослідження проводилося в рамках проекту "Портрети регіонів" з 16 листопада по 10 грудня 2018 року серед громадян України віком від 18 років у всіх областях країни та Києві (за винятком окупованих територій Донецької і Луганської областей та АР Крим). Загалом у опитуванні взяло участь 40 тис. респондентів (по 1,6 тис. в кожній області). Вибірка репрезентативна за типом поселення, віковою та гендерною структурою кожної області. Похибка на рівні кожної окремої області – до 2,4%, на рівні України – до 0,5%.

 

 

За висуванця медведчуківської "Опозиційної платформи "За життя" Юрія Бойка готові проголосувати 9,6%, за голову партії "Громадянська позиція" Анатолія Гриценка – 7,8%, за лідера Радикальної партії Олега Ляшка – 6,6%, за музиканта Святослава Вакарчука – 4,6%, за лідера партії "Наші" Євгена Мураєва – 4,5%, за народного депутата Олександра Шевченка – 4,2%.

 

"Юлія Тимошенко лідирує практично у всіх областях України, за винятком Донецької, Луганської та Харківської, де першу позицію займає Юрій Бойко. На Львівщині вона розділяє лідерські позиції з Петром Порошенком і Анатолієм Гриценком, в Івано-Франківській – з Олександром Шевченком, на Миколаївщині – з Володимиром Зеленським", – прокоментував керівник соціологічної групи "Рейтинг" Олексій Антипович, згідно з аґенцією "Інтерфакс-Україна".

 

 

Моделювання другого туру президентських виборів серед усіх опитаних продемонструвало наступні результати: Юлія Тимошенко перемагає у парах з Петром Порошенком (29% проти 15%) та Юрієм Бойком (29% проти 16%). Також у неї вищий результат у парі з Анатолієм Гриценком (26% проти 21%) і майже рівні позиції у парі з Володимиром Зеленським (25% проти 26%).

 

У парі Тимошенко–Порошенко лідерка БЮТ лідирує у реґіональному розрізі у всіх без винятку регіонах. При потраплянні до другого туру Юрія Бойка Тимошенко поступається "реґіоналові" на Донбасі та Харківщині. Якщо суперником буде Анатолій Гриценко, то Тимошенко поступається йому на Львівщині, Тернопільщині, Хмельниччині та Черкащині. Зеленський випереджає Тимошенко у другому турі у більшості регіонів Сходу та Півдня, водночас поступається в більшості областей Західної та Центральної України.

 

 

27.12.2018