Білорусь і Росія не змогли домовитися щодо ціни на газ.

Це питання обговорювалося на зустрічі президентів двох країн.

 

 

Президентові Білорусі Олександрові Лукашенку не вдалося на перемовинах з російським колегою Володимиром Путіним домогтися перегляду цін на газ наступного року. Про це повідомило російське видання «Ведомости» з покликом на слова віце-прем'єра і міністра фінансів Росії Антона Сілуанова, котрий був присутнім на їхній зустрічі.

 

«З питання ціноутворення на газ ми повинні визначитися за наступний період і, починаючи з 2020 року, виробити пропозиції щодо формування цін на цей вид енергії», – зазначив Сілуанов на брифінгу для журналістів після зустрічі. На уточнюючі запитання він відповісти відмовився.

 

Прес-секретарка білоруського лідера Наталія Ейсмонт, своєю чергою, зазначила, що президенти Білорусі і Росії домовилися провести ще одну зустріч до Нового року – «для ухвалення рішень, які не терплять зволікання».

 

Перемовини Лукашенка і Путіна тривали понад чотири години. На них піднімалося кілька питань: двосторонні відносини, податкові новації в Росії й ціни на російський газ для Білорусі.

 

Напередодні білорусько-російського саміту Лукашенко провів у Мінську урядову нараду, на якій поскаржився на російські податкові нововведення, які стосуються нафтової сфери. Через них, за словами Лукашенка, Білорусь втратила близько $4,5 млрд, а до 2024 року втрати можуть сягнути $10,5 млрд.

 

На попередній зустрічі з Путіним Лукашенко зажадав єдиних із Росією цін на газ. За словами білоруського президента, тариф «Газпрому» для транспортування газу з Ямало-Ненецького автономного округу до Білорусі становить майже три долари за 1000 кубометрів на 100 км, в той час як тариф для російських споживачів – близько одного долара. Окрім того, Лукашенко звернув увагу президента Росії, що розцінки на паливо для Білорусі гірші, ніж для Німеччини.

26.12.2018