ООН засудила Кремль за порушення прав людини в Криму.

У резолюції Генасамблеї ООН названо імена українських громадян, репресованих російською владою на півострові.

 

 

Генеральна асамблея ООН в суботу, 22 грудня, ухвалила резолюцію про ситуацію з правами людини в анексованому Росією Криму та Севастополі. Документ, текст якого був запропонований Україною, підтримали 67 країн, в тому числі США і країни Європейської Унії. 27 делегацій голосували проти, серед них: Росія, Білорусь, Китай, Сирія, Сербія, Венесуела. 70 країн утрималися. Про це повідомило видання The Nation.

 

У резолюції засуджуються як порушення прав людини на півострові, так і «незаконне встановлення Росією законів, юрисдикції і управління в Криму». Особливість нинішньої резолюції у порівнянні з тими документами, що ООН ухвалювала щодо анексованого Криму раніше, полягає в тому, що в ній названі імена українських громадян, заарештованих і засуджених російською владою на півострові й котрі перебувають в ув'язненні. Йдеться, зокрема, про Олега Сенцова, Володимира Балуха і Еміра-Усеіна Куку.

 

«Генасамблея висловлює глибоку стурбованість повідомленнями про те, що з 2014 року влада Росії використовує тортури для отримання фальшивих свідчень у політично вмотивованих переслідуваннях, включно зі справою українського режисера Олега Сенцова», – наголошено в резолюції.

 

Заступник постійного представника Росії при ООН Геннадій Кузьмін, реагуючи на ухвалення резолюції, назвав документ «суто антиросійським, фальшивим, лукавим і безглуздим за своїм змістом».

23.12.2018