Прославленого німецького журналіста упіймали на фейкових репортажах.

Свого часу він опублікував і сумнівний матеріал про Україну.

 

 

Відомий автор статей у авторитетному німецькому часописі Der Spiegel, лауреат багатьох журналістських премій Клаас Релотіус (Claas Relotius) зізнався, що займався творенням фейкових текстів. З’ясувалося, що він придумував безліч деталей для своїх історій, яскраві цитати з неіснуючих інтерв'ю, в його історіях фігурували неіснуючі персонажі.

 

«Всі джерела були гнилими. Багато чого якісно вигадано, винайдено, збрехано. Цитати, місця, сцени, несправжні люди з плоті і крові. Фейк. Клаас Релотіус фальшував статті в грандіозних масштабах», – йдеться в редакційній статті на сайті Der Spiegel.

 

Хоча ще зовсім недавно журі «Німецької репортажної премії 2018» (Deutsche Reporterpreises 2018) визнало його як автора найкращих репортажів року. Зокрема, йдеться про його допис про сирійського юнака, котрий мріє про мир на своїй землі. «Неперевершена легкість слова, поетичність, релевантність…» – так говорилося про його тексти. Релотіус чотири рази ставав лауреатом цієї премії.

 

Як зізнався сам 33-річний німецький журналіст, придумані факти і коментарі містяться в чотирнадцяти його репортажах. Зокрема й у згаданому про Сирію. У редакції вважають, що таких матеріалів може виявитися значно більше.

 

2016-го Релотіус опублікував, зокрема, репортаж про Україну, щоправда, не для часопису Der Spiegel, а для швейцарського порталу Reportagen. Мова йде про українських поліціянта й поліціянтку. У людини, більш-менш знайомої з українськими реаліями, зразу з’явиться сумнів у достовірності матеріалу, оскільки дивними виглядають і суми хабарів, і послідовність подій, і географічні моменти (зокрема легке перестрибування з окупованої території на неокуповану) тощо.

 

Внутрішнє розслідування у часописі Der Spiegel щодо журналіста розпочали після того, як колега, з котрим Релотіус працював над однією історією, поділився з керівництвом сумнівами щодо правдивості даних, які той отримав. Зрештою стало очевидним, що він публікував вигадану інформацію «цілеспрямовано і регулярно».

 

Рішенням редакції Релотіуса з ганьбою вигнали з часопису.

20.12.2018