Екс-голова Хмельницького СБУ уник арешту у справі про розстріл Майдану.

 

Подільський суд Києва обрав запобіжний захід для колишнього керівника СБУ в Хмельницькій області Віктора Крайтора – йому визначили особисте зобов’язання і під час слідства він перебуватиме на свободі.

 

Про це повідомляє видання Insider.

 

 

Згідно з висновками слідства, Крайтор віддав наказ стріляти по мирних протестувальниках біля стін Хмельницького управління СБУ. Внаслідок застосування кулеметного вогню 19 лютого 2014 року загинуло двоє осіб, ще близько десятка отримали поранення.

 

Прокуратура вимагала для Крайтора арешту. Як заявила представниця управління спеціальних розслідувань ГПУ Юлія Малашич, слідство має багато запитань до Крайтора.

 

"Чи був наказ відкривати вогонь по людях? Якщо Крайтор такого наказу не віддавав, то чи ініціював він службове розслідування щодо працівника, який відкрив вогонь? Чи було викликано працівників поліції для забезпечення громадського порядку? Чи було залучено переговорників для вгамування протестувальників? Чи викликав Крайтор "швидку" після поранення людей?" – перелічила Малашич.

 

З її слів, слідство встановило, що постріли, внаслідок яких загинули люди, здійснювали саме з приміщення управління СБУ. При цім нікого, крім працівників СБУ, там не було. Також прокурори зазначили, що калібр куль, осердя яких було знайдено в тілах постраждалих, збігається з калібром тих кулеметів, які перебували в арсеналі управління.

 

 

Лінія захисту адвокатів Крайтора свідчить про те, що він віддавав наказ застосовувати зброю лише для попередження, а не відкривати вогонь на ураження.

 

Співробітник, який стріляв з кулемета, Віталій Тарадай, зі слів адвокатки Лілії Дубко, зараз перебуває у відрядженні в зоні бойових дій на сході України.

 

Лілія Дубко говорила про наміри мітингувальників захопити приміщення, в якому перебував арсенал зброї та документи, що містили військову таємницю.

 

20.12.2018