Сенатори США виступили за проведення операції зі звільнення Керченської протоки.

Відповідну резолюцію вони передали Дональдові Трампу.

 

                                            Рон Джонсон

 

У сенаті США виступили за «жорстку операцію», спрямовану на звільнення Керченської протоки для навігації. До такого кроку президента Дональда Трампа закликала майже половина сенаторів. Про це повідомило видання The Hill.

 

Резолюцію підготували голова сенатського комітету з національної безпеки республіканець Рон Джонсон (Ron Johnson) і партійний організатор демократів в сенаті Річард Дурбін (Dick Durbin). Автори резолюції, яку підписали майже сорок членів сенату, вважають, що це необхідна відповідь на агресивні дії Росії в Керченській протоці.

 

Резолюція закликає президента Трампа оперативно провести спільно зі союзниками потужну операцію зі звільнення Керченської протоки для навігації. «Вона повинна продемонструвати підтримку міжнародно визнаних кордонів, двосторонніх угод і гарантувати безпечний прохід суден через Керченську протоку і Азовське море», – зазначено в документі. Сенатори вважають, що такий крок «дасть відсіч надмірним територіальним претензіям Росії».

 

Ухвалений Сенатом документ закликає НАТО посилити військово-морську присутність у Чорному морі, а президента США – збільшити обсяг військової допомоги Україні і надати їй підтримку силами Державного департаменту і Пентаґону, особливо для посилення її військово-морських можливостей. «Це повинно допомогти Україні захиститися від подальшої російської агресії», – говориться в резолюції. Окрім того, сенатори закликають главу Білого дому запровадити нові санкції проти Росії, використовуючи акт «Про протидію противникам Америки за допомогою санкцій».

 

«США і наші союзники повинні негайно відреагувати на воєнну агресію Росії в Керченській протоці сильним і рішучим кроком. Саме таку відповідь повинен побачити Путін», – заявив Рон Джонсон, репрезентуючи резолюцію.

 

В документі також згадано «Північний потік-2». Сенатори вважають, що цей мегапроект «Газпрому» слід заблокувати.

20.12.2018