Комітет ВР схвалив проект "мовного закону" на друге читання.

 

Парламентський комітет з питань культури і духовності схвалив до другого читання текст законопроекту (№5670-д) про забезпечення функціонування української мови як державної.

 

Як передає аґенція "Інтерфакс-Україна", члени комітету на засіданні в середу ухвалили рішення рекомендувати парламенту прийняти у другому читанні та в цілому проект закону в редакції, запропонованій комітетом.

 

Голова комітету з питань культури та духовності (фракція "Народного фронту") Микола Княжицький зазначив, що членам комітету довелося довго працювати над цим законопроектом.

 

"Ми останні, думаю, два тижні щодня збиралися, опрацьовували поправки, шукали рішення, проводили міжнародні переговори, не приховую цього, і з послами "Великої сімки", і з Генеральним секретарем НАТО, і з президентом Європейського парламенту за участю голови Верховної Ради", – сказав він на засіданні комітету.

 

Зі слів Княжицького, нардепи подали понад 2 тисячі правок до проекту закону. "Звісно, законопроект зміниться, але не дуже сильно. Він зміниться, я сказав би, в логічніший, з правової точки зору, бік. Кардинальних змін не буде", – сказав він журналістам.

 

Княжицький також засумнівався в тому, що парламент розгляне законопроект у четвер. "Залежить від фракцій коаліції. Я не думаю, що це буде завтра. Поки що до кінця готовності в залі немає. Сподіваюся, що наприкінці січня – на початку лютого вона буде", – додав нардеп.

 

Народний депутат із фракції Блоку Петра Порошенка Ярослав Лесюк – автор одного з уже відхилених законопроектів – наполягав на тому, щоб комітет на засіданні розглядав кожну поправку, подану народними депутатами до ініціативи. Однак його пропозиція не здобула підтримки.

 

Комітет затвердив проект закону з правками на підставі того, що підготувала робоча група, до якої входили його члени.

 

19.12.2018