Турчинов підтвердив: Україна здатна розтрощити Керченський міст.

 

Секретар Ради національної безпеки та оборони України Олександр Турчинов запевнив, що Військово-Морські Сили продовжать ходити в Азовське море через Керченську протоку. При цім він виступає за спорядження нової місії якнайшвидше – не виключено, у супроводі спостерігачів від ОБСЄ та НАТО.

 

Про це Турчинов сказав у інтерв'ю "BBC News Україна".

 

 

"Це для нас принципово. Якщо ми зупинимось і відступимо, то Росія фактично виконає своє завдання із захоплення Азовського моря, пред'явить світу самовизначені нові морські кордони в Чорному морі, де-факто легалізувавши окупацію Криму", – пояснив секретар РНБО.

 

На його погляд, "з цим питанням не можна зволікати". "Ми пропонуємо і нашим партнерам взяти участь у цьому проході з українських Чорноморських портів до українських портів на Азовському узбережжі. Будемо запрошувати представників ОБСЄ та інших міжнародних організацій, щоб вони були присутні на наших кораблях, для того, щоб довести всьому світу, що Україна та її моряки не порушують жодних законів і міжнародних правил. У нас немає альтернативи таким діям", – зазначив секретар Радбезу.

 

Відповідаючи на питання про те, чи можуть в Азовському морі з'явитися кораблі НАТО, Турчинов сказав: "Поки що така наша ініціатива не отримала відповіді. Але я сподіваюся, що під час наступного проходу українських військових кораблів через Керченську протоку вони хоча б відправлять до нас своїх спостерігачів".

 

"Коли до цього питання буде прикута увага провідних країн світу, Росія підіжме хвоста та не ризикне агресивно діяти. Але якщо залишити напризволяще ситуацію, яка розгортається навколо Керченської протоки, якщо наші моряки не будуть негайно звільнені з полону, тоді цивілізований світ фактично визнає, що Росія має право на будь-яку агресію, на будь-які зміни кордонів, і не буде нести за це відповідальності", – вважає секретар РНБО.

 

"Давайте говорити чесно – РФ засуджена, але не покарана. Після такої агресії повинні бути значно посилені санкції проти Росії, вжиті відповідні заходи щодо російського флоту по всьому світу, інакше наступні дії будуть ще кривавішими і небезпечнішими не лише для України, а й для інших країн", – наполягає Турчинов.

 

Олександр Валентинович запевнив, що Україна, з огляду на агресивні дії Росії, системно працює над посиленням берегової оборони Чорного і Азовського узбережжя. "З цією метою будуть залучені нові та модернізовані ракетні комплекси. Це дозволить нам не тільки ефективно протидіяти будь-яким десантним операціям, але і знищити будь-який корабель, що загрожує нашій країні на відстані 300 кілометрів, навіть коли він розташований в порту базування. Не буде для нас проблемою, у випадку загрози, знищити будь-яку переправу або міст, зокрема і той, що дуже розрекламований", – сказав секретар Радбезу.

 

З його слів, агресія Росії не зупинить наших планів щодо створення корабельно-катерного угрупування ВМС у Азовському морі. "Ми повинні довести всьому світу, що Україна не втратила своїх позицій в Азовському морі, і це море, де діє міжнародне право і можуть перебувати як українські, так й іноземні кораблі", – резюмував Турчинов.

 

19.12.2018