Православна Церква України отримала сигнал визнання з Ватикану.

 

Вісник Vatican News, що його веде офіційна структура Дикастерії (Секретаріату) з питань комунікації Ватикану, опублікував на своїй сторінці інформацію про Об'єднавчий собор Православної Церкви України 15 грудня та обрання предстоятелем Епіфанія. В ПЦУ вважають це сигналом про визнання Ватиканом нової Церкви.

 

"Фактично, це знак того, що, згідно з порядком екуменічного діалогу з православними Церквами в силу канонічного визнання Вселенським патріархом Варфоломієм Української Церкви та її митрополита, — ця Церква набуває для Ватикану суб'єктності", – прокоментував архієпископ Євстратій Зоря.

 

У новині Vatican News зазначено: "39-річний митрополит Епіфаній (Думенко) обраний главою Української автокефальної Церкви на спеціальному Об'єднавчому соборі, що відбувся у Софійському соборі в суботу. Він набув титулу митрополита Київського та всієї України. Він має відвідати Стамбул наступного місяця для отримання рішення, званого Томосом, від Вселенського патріархату Константинопольського, котрий офіційно утвердить автономію, або автокефалію, для Української православної Церкви".

 

Вісник подає буквальний переклад терміну "автокефалія" (змога бути само-очоленим) і зазначає, що це означає незалежність від інших Церков, зокрема Московського патріархату, "котрий не визнає канонічної природи суботніх виборів". Vatican News пише про те, що в Україні склалися три гілки Православ'я – УПЦ МП, УПЦ КП і УАПЦ, і дві з них перейшли в автокефальну Православну Церкву України.

 

На погляд Євстратія Зорі, повідомлення ватиканського сайту – це "вельми болюча новина для Московської патріархії" і дуже вагома "для католицького і всього християнського світу".

 

"Хоча відсутність евхаристійної єдності між Католицькою Церквою і Православною Церквою визначає, що офіційно перша не здійснює якогось церковного акту визнання нової автокефалії, однак фактично поширення цієї офіційної новини є сигналом для всіх, хто ще має сумнів, в тому числі у помісних Церквах: дипломатія Вселенського патріархату перемогла московські потуги", – зазначає Зоря.

 

18.12.2018