Сербія вимагає скликати РБ ООН через косовську армію.

Напередодні за створення повноцінних збройних сил проголосував парламент Республіки Косово.

 

 

 

Вимога Белграда скликати екстрене засідання Ради Безпеки ООН через створення армії в Косово пролунала у телезверненні президента Сербії Александра Вучича до нації, яке транслювалося у ніч на суботу, 15 грудня. За його словами, рішення про створення армії Косово свідчить про небажання Приштини вести діалог із Белградом.

 

«Нині цілком зрозуміло, що албанці та їхні спонсори ніколи не хотіли компромісу, зрозуміло, що за всім, що вони робили, стоять США, Велика Британія, а з питання армії Косова – і Німеччина. Ми цим фактом розчаровані, але це для нас не новина», – цитує слова глави сербської держави видання «Политика». Вучич пообіцяв захистити сербів у Косові в разі «агресії збройних сил Приштини».

 

Окрім того, президент Сербії закликав Косово скасувати запроваджені в листопаді мита в розмірі ста відсотків на сербські товари.

 

Як повідомила сербська радіостанція В92, перед телезверненням Вучич зустрічався з послом Росії в Сербії Олександром Чепуріним і заручився у нього підтримкою Кремля.

 

Нагадаємо, що у п'ятницю, 14 грудня, парламент частково визнаної Республіки Косово ухвалив три закони, пов'язані з перетворенням сил безпеки в повноцінну армію. Трансформація триватиме десять років. У повноваження збройних сил входитимуть: охорона суверенітету і територіальної цілісності, захист громадян, власності та інтересів Косова, військова підтримка цивільної влади і участь у міжнародних операціях. Армія Косова нараховуватиме близько восьми тисяч осіб, з яких три тисячі – резервісти. Бюджет збройних сил спершу становитиме близько 55 мільйонів євро на рік, проте найближчими роками поступово зростатиме.

 

Раніше плани створення армії Косово розкритикував Північноатлантичний Альянс. Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ попередив владу в Приштині, що вона зіткнеться з серйозними наслідками, якщо продовжить процес перетворення сил безпеки в армію. Водночас посол США в Косові Філіп Коснет сказав, що Сполучені Штати вважають формування косовської армії «позитивним і природним кроком».

15.12.2018