Лукашенка заявив, що Порошенко відкинув його пропозиції для Донбасу.

 

Президент Білорусі Аляксандр Лукашенка заявив, що Україна не підтримала його ідеї щодо контролю на російсько-українському кордоні та проведення виборів на Донбасі.

 

Про це він сказав на прес-конференції для російських медій у п'ятницю в Мінську, повідомила аґенція "Інтерфакс".

 

"Я вже готовий був як прикордонник стати на тій межі, враховуючи, що до мене нормально російські люди ставляться і українці, й вибори там провести за "мінськими угодами"... Що ви думаєте? Ті, кому треба припинити цю війну, перш за все Порошенку й українцям, самі почали це відкидати. Мотивацію знайшли: Лукашенко проросійський", – поскаржився голова білоруської держави.

 

Лукашенка також заявив про побоювання щодо розміщення сил НАТО в Україні. "Я нещодавно Владіміру Владіміровичу сказав, що ми з тобою скоро Бога проситимемо, щоб там було НАТО, а не відморожені нацмени з рушницею. Ось до чого ми можемо довести", – сказав президент.

 

Лукашенко боїться, що в "нацменів" може з'явитися ракетне озброєння. "У цей момент США виходять із договору про обмеження ракет малої та середньої дальності. А тепер уявіть, що в мене під Гомелем стоятимуть ракети з ядерними боєголовками, а у вас під Ростовом. Ми що, цього хотіли? Тому доки не пізно, треба голову в руки взяти і щось зробити, щоб це припинити", – сказав Лукашенка.

 

Водночас президент Білорусі сказав, що без участі США конфлікт в Україні не буде вирішено. "Але ми втрьох можемо вирішити. Треба сісти й подумати, відмовитися від нападок, десь щось за дужки вивести, десь щось пробачити. Давайте робити кроки в цьому напрямі", – пропонує він.

 

Лукашенка закликав до мирного врегулювання конфлікту на Донбасі, зазначивши, що розуміє, що відбувається в Україні. "Я знаю, що там відбувається, краще за тих, хто сидить тут, і навіть за керівництво Росії. Я знаю українців, вони не вороги, вони не такі погані, як ви іноді говорите на каналах. Давно час припинити це, вже ніхто не дивиться", – сказав президент Білорусі.

 

14.12.2018