Президент підписав закон про припинення Договору дружби з РФ.

 

Президент України Петро Порошенко підписав закон України "Про припинення дії Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною та Російською Федерацією", проголосований Верховною Радою минулого тижня.

 

Про це повідомила прес-служба АП.

 

Петро Порошенко нагадав, що на початку 2019 року вичерпується черговий десятирічний термін, коли Україна має офіційно визначитися, продовжувати чи припинити дію угоди. З його слів, "вибір очевидний – припинити".

 

Голова держави додав, що Україна використала всі можливості цього акта у своїх національних інтересах.

 

"Непродовження договору з Росією слід розглядати не як епізод, а як частину нашої стратегії на остаточний розрив з колоніальним минулим і переорієнтацію на Європу", – прокоментував Президент.

 

Зі слів голови держави, іншими складовими цієї стратегії є безвіз, Угода про асоціацію з ЄС, Томос про створення автокефальної незалежної української Церкви, вихід із СНД, закріплення в Конституції курсу на вступ до НАТО та Євросоюзу, створення потужної, патріотичної і професійної української армії, підтримка української мови, власна історія і зміцнення нашої національної ідентичності.

 

Голова держави повідомив, що чекає від Міністерства закордонних справ завершення роботи з інвентаризації договірно-правової бази з Росією. "Будемо і надалі робити висновки про корисність тих чи інших угод", – повідомив Порошенко.

 

Президент також чекає переходу до наступного етапу – формування консолідованої претензії України до Росії за заподіяні тривалою збройною агресією збитки. Петро Порошенко пропонує створити для цього міжвідомчий координаційний орган. "Я розраховую, що особливий статус та спеціальні функції дозволять такому органу достатньо ефективно виконувати покладені на нього завдання із захисту національних інтересів України", – зазначив Президент.

 

10.12.2018