Блок Нікола Пашиняна здобув впевнену перемогу на парламентських виборах.

До Національних зборів, окрім політичної сили виконувача обов’язків прем’єра, пройшли лише його революційні соратники.

 

 

О 07:30 ранку (за місцевим часом) Центральна виборча комісія Вірменії опрацювала 100% бюлетенів, це дані з усіх 2010 виборчих дільниць. На перших позачергових парламентських виборах із результатом 70,43 відсотка (884 456 голосів) переміг блок «Мій крок» в.о. прем'єр-міністра Нікола Пашиняна. Друге місце з 8,27% (103 824) зайняла партія «Процвітаюча Вірменія», лідер якої неодноразово висловлював підтримку Пашиняну. Партія «Світла Вірменія», яка теж є союзником керівника уряду, зайняла третю сходинку із 6,37% (80024). Про це повідомив вірменський інформаційний портал News.am.

 

Решта політичних сил не подолали необхідного бар'єра для проходження до Національних зборів 7-го скликання. Наприклад, колишня правляча, а нині опозиційна Республіканська партія Вірменії вперше не пройшла до Національних зборів країни, здобувши підтримку лише 4,7% виборців. А ця партія, нагадаємо, була представлена ​​в парламенті з моменту заснування законодавчого органу в 1995 році.

 

Загалом у перших в історії країни дострокових парламентських виборах взяли участь два блоки і дев'ять партій. Щоби пройти в парламент, партія повинна була набрати щонайменше 5% голосів, а блок – 7%. У парламенті, за законом, повинні бути репрезентоваені мінімум три політичні сили.

 

Нагадаємо, що вибори до парламенту відбулися з ініціативи нового уряду, сформованого прем'єр-міністром Ніколом Пашиняном після квітневих масових акцій протесту проти прем'єрства Сержа Саргсяна, котрий фактично пішов на третій термін правління. 23 квітня Саргсян під тиском народного протесту подав до демісії, і парламент обрав прем'єр-міністром лідера протестного руху Пашиняна. Щоби домогтися розпуску парламенту, в якому більшість становили представники правлячої Республіканської партії Вірменії, Пашиняну довелося подати у відставку, а парламент двічі не обрав нового прем'єра.

10.12.2018