Напад у Керченській протоці: одному з українських моряків відірвало пальці.

 

Командування Військово-Морських Сил України має інформацію, що українські моряки отримали під час нападу і обстрілу під Керченською протокою складні травми. ВМСУ не вірить запевненням російських служб про безтурботний стан військовослужбовців.

 

Про це розповіла радниця командувача ВМС України Вікторія Христенко в ефірі телеканалу "Прямий".

 

Василь Сорока

 

"Троє моряків перебувають у ізоляторі "Матроская тішина". Жодного відео, жодного підтвердження про характер поранень офіційно не отримали наші консули, окрім того, що начебто поранених відвідала омбудсмен Москви. У одного з хлопців важке поранення ніг. Те, що він пересувається з милицями, ні про що нам не говорить, ми не бачимо його поранень і яку йому зробили операцію в ізоляторі. У одного з хлопців травматична ампутація пальців кисті", – повідомила Христенко.

 

З її слів, цю інформацію отримано від волонтерів, які допомагали морякам під час перебування в Сімферопольському СІЗО.

 

Згідно з інформацією члена Громадської наглядової комісії Москви Павєла Пятніцкого, українські хлопці відразу після прибуття в ізолятор відбули всі належні огляди та аналізи. Головний лікар оцінює їхній стан як задовільний, переповіла український адвокат Євгенія Закревська.

 

"Василь Сорока, який отримав осколкове поранення руки, утримується [в камері] поки що наодинці. Андрій Ейдер з осколковим пораненням ніг – з двома співкамерниками, котрі, знаючи, хто він і звідки, попри все допомагають йому виходити на прогулянку. Третій заарештований моряк – Андрій Артеменко – теж утримується з двома сусідами по камері. У нього осколкове поранення руки, пошкоджені білки очей", – написала Закревська у Facebook.

 

Між тим, російська омбудсмен Татьяна Москалькова повідомила, що стан українських моряків іде на поліпшення. Напередодні вона відвідала трьох військовиків в ізоляторі й стверджує, що розмовляла з ними впродовж двох годин.

 

"Відвідала українських моряків А.А.Артеменка, В.В.Сороку і А.Д.Ейдера. Понад дві години розмовляла з ними про умови утримання та стан їхнього здоров'я. Їм надається вся необхідна медична допомога, вони забезпечені необхідними медичними препаратами, медики оцінюють отримані ними травми як поранення легкого ступеня тяжкості, лікування вже дає позитивну динаміку стану здоров'я", – ствердила Москалькова.

 

"На умови утримання скарг не було, вони утримуються в медичній частині, в просторих, чистих камерах з великими вікнами", – написала Москалькова на своїй сторінці в instagram. 

 

07.12.2018