Російського дипломата підозрюють в координуванні гакерської атаки на ОЗХЗ.

Причому координація відбувалася безпосередньо з посольства Росії в Гаазі.

 

Докази презентує Онно Айхельсгайм (Onno Eichelsheim) керівник військової розвідки Нідерландів

 

Високопоставленого дипломата з російського посольства в Гаазі запідозрили в координації гакерської атаки на Організацію зі заборони хімічної зброї (ОЗХЗ). Як повідомила в понеділок, 3 грудня, газета Le Monde з покликом на нідерландську пресу і власні джерела, колишнього другого секретаря дипломатичного представництва Костянтина Бахтіна вважають одним з організаторів спецоперації російських спецслужб.

 

Газета Le Monde пише, що гакерську атаку на ОЗХЗ координували зі самого посольства. Костянтин Бахтін неодноразово телефонував «відповідальним за операцію» в Москві. Його розмови перехопили нідерландські спецслужби.

 

Як стало відомо журналістам, в розслідуванні фігурує також і колишній голова служби протоколу посольства Антон Наумкін. За даними місцевих медій, саме він супроводжував від летовища в Амстердамі чотирьох аґентів російської розвідки – гакерів Алєксєя Морєнца і Євґєнія Сєрєбрякова та оперативників Олега Сотникова і Алєксєя Мініна, котрих згодом було викрито в атаці на ОЗХЗ.

 

Про спробу гакерської атаки на ОЗХЗ стало відомо на початку жовтня. За даними міністерства оборони Нідерландів, четверо названих вище співробітників ГРУ з дипломатичними паспортами намагалися отримати доступ до мережі Wi-Fi штаб-квартири організації. Спецслужби Нідерландів вилучили у них ноутбуки та електронне обладнання, яке могло бути використане для зламу комп'ютерних систем.

03.12.2018