Сійярто стривожився можливістю мобілізації угорців України.

 

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто заявив, що офіційний Будапешт повною мірою виступає за територіальну інтеграцію та суверенітет України, водночас уряд із підвищеною увагою спостерігає за станом прав 150-тисячної угорської меншини на Закарпатті на тлі загострення у Чорному морі та введення воєнного стану.

 

Про це Сійярто заявив у своєму виступі перед камерами угорських телеканалів у контексті подій у Керченській протоці, повідомило видання "Закарпаття-Онлайн".

 

Подібно до виступу 26 листопада, у заяві міністра закордонних справ Угорщини Петера Сійярто за 27 листопада не було жодних різких оцінок чи засудження агресивних дій Росії. Угорський дипломат тільки висловив жаль щодо введення воєнного стану.

 

Зі слів Сійярто, запровадження воєнного стану – погана новина, і за цих обставин Угорщина зацікавлена в тому, щоби сусідні з нею держави залишалися стабільними і сильними, а становище нормалізувалося.

 

"Для нас погано, що стосунки Росії та України розвиваються не в бік вирішення і згортання", – сказав міністр.

 

Він повідомив, що двічі на день тримає зв’язок-контакт із Василем Брензовичем, очільником Товариства угорської культури Закарпаття.

 

Угорська сторона, зі слів Сійярто, у час активізації боїв на сході України була вельми стурбована можливістю призову українських громадян угорського походження у лави ЗСУ і тепер переймається тим, чи українська влада не має таких планів і надалі, попри те, що голова МЗС України Павло Клімкін раніше нібито пообіцяв піти назустріч проханню керівництва угорської громади на Закарпатті.

 

28.11.2018