Прихильники Росії в Європі не люблять євреїв.

 

38,2% відсотка тих, що дуже прихильно ставиться до Росії, вважає, що політичні впливи євреїв у їхній країні завеликі. Серед тих, хто ставиться неприхильно, таких втричі менше: 12,6% (і практично стільки ж — 14,9% — серед тих, хто не має визначеного ставлення до Москви).

 

Такі результати соціологічного опитування, яке проведено у вересні ц.р. на замовлення CNN компанією ComRes на 7 тисячах респондентів — по тисячі в Австрії, Франції, Німеччині, Великобританії, Угорщині, Польщі та Швеції.

 

 

Загалом опитування показало, що третина європейців про Голокост знають мало або не знають зовсім нічого. Водночас третина європейців заявила, що євреї використовують Голокост для просування своїх власних інтересів, стільки ж із цим не погодилися, а майже третина респондентів не висловила певної думки.

 

Так само третина опитаних CNN заявила, що Ізраїль використовує Голокост для виправдання своїх дій, причому в Польщі з цим згодна половина респондентів. І, знову ж, третина європейців заявила, що пам'ять про Голокост сьогодні відволікає від інших злодіянь, причому в Німеччині, Австрії, Польщі та Угорщині так думають більше третини опитаних.

 

При цьому європейці вважають, що важливо зберегти пам'ять про Голокост. Дві третини європейців заявили, що пам'ять про Голокост допомагає гарантувати, що такі злочини ніколи більше не повторяться.

 

 

28% опитаних заявили, що більшість актів антисемітизму в їхніх країнах були відповіддю на дії держави Ізраїль, 18% — що антисемітизм в їхніх країнах був відповіддю на повсякденну поведінку євреїв. При цьому мало хто визнав, що він особисто негативно ставиться до євреїв, в семи країнах-учасниках опитування це визнав один із десяти респондентів; при цьому цей показник у Польщі становить 15%, а в Угорщині — 19%, серед мусульман — 22%; небагато, але є такі й серед самих євреїв — 3%.

 

Серед тих, хто дуже негативно ставиться до євреїв, 59% вважає, що вплив євреїв у світі є завеликий.

 

Віра в єврейські впливи пов'язана з величезним завищенням респондентами числа євреїв у світі. Чверть угорців вважають, що в світі більше 20% євреїв, так само думають 20% британських і польських респондентів. При цьому в світі, за даними Pew Research Center, всього 0,2% євреїв. Чотири з десяти респондентів в опитуванні вважали, що в їхніх країнах євреїв від 3% до 10%, тоді як воно не перевищує 2% у всіх країнах світу, крім Ізраїлю. Парадоксально, але при цьому дві третини німців і поляків, половина британців, французів та угорців заявили, що вони не впевнені, що коли-небудь спілкувалися з євреями.

 

У всіх країнах, за винятком Угорщини, значно більше респондентів, які заявляли, що мають позитивну думку стосовно євреїв, ніж тих, чия думка було негативною; в Угорщині ж і тих, і тих приблизно порівно — відповідно 21% і 19% (решта заявили про нейтральне ставлення до євреїв).

 

Якщо до євреїв негативно ставляться 10% європейців (у тому числі 22% мусульман і 3% самих євреїв), то до геїв негативно ставляться 16% (в тому числі 30% мусульман і 15% євреїв), до іммігрантів — 36% (в тому числі 17% мусульман і 18% євреїв), до мусульман — 37% (в тому числі 5% самих мусульман і 24% євреїв), до ромів — 39% (в тому числі 28% мусульман і 32% євреїв).

 

27.11.2018