Росія напала на український корабель в районі Керченської протоки.

 

В Азовському морі російський прикордонний корабель протаранив рейдовий буксир "Яни Капу" українських Військово-морських сил у районі Керченської протоки. Згодом росіяни заблокували наші кораблі перед Керченською протокою, надіславши до мосту цілу флотилію, піднявши бойові гелікоптери та літаки.

 

Про це заявило командування ВМС ЗС України.

 

 

"Прикордонний корабель "Дон" здійснив таран нашого рейдового буксира, в результаті якого пошкоджено головний двигун корабля, обшивку та леєрне огородження, втрачено рятувальний плотик", – йдеться у повідомленні.

 

Як інформують у ВМС, 25 листопада два малі броньовані артилерійські катери "Бердянськ" і "Нікополь" та рейдовий буксир "Яни Капу" здійснювали плановий перехід з порту Одеси до порту Маріуполь Азовського моря, про що заздалегідь надіслали офіційне повідомлення згідно з міжнародними нормами з метою гарантування безпеки судноплавства.

 

Під час маршу російські прикордонні катери типу “Соболь”, прикордонний сторожовий корабель “Дон”, катери типу “Мангуст”, малий протичовновий корабель “Суздалец” здійснили очевидно агресивні дії проти українських кораблів – "Дон” протаранив український рейдовий буксир. 

 

Командувач Військово-морських сил України Ігор Воронченко заявив у інтерв'ю "Радіо Свобода", що рейдовий буксир "Яни Капу" таранили не один раз, а двічі. Крім того, представники російських ВМС постійно наближалися на небезпечну відстань до українських суден. Командувач ВМС назвав це "типовою провокацією з боку Росії".

 

Воронченко потрактував становище у Керченській протоці як "складне й напружене", але запевнив, що українські бронекатери мобілізовані. "Наші екіпажі бронекатерів перебувають у бойовій готовності і готові до можливої висадки [російського] десанту", – заявив командувач у Одесі.

 

Перед появою українських суден біля Керченської протоки росіяни притягнули судно, розвернувши його поперек мосту. "Станом на зараз ні з правого, ні з лівого боку ми пройти не можемо", – заявив адмірал.

 

Росія спрямувала в район протоки щонайменше два гелікоптери і два літаки.

 

25.11.2018