В Москві пліткують про зміщення патріарха РПЦ Кіріла (Ґундяєва).

 

В Москві кажуть, що Владімір Путін вельми незадоволений втратою України з вини патріарха РПЦ Кіріла (Ґундяєва) і ніби хоче бачити патріархом Російської Церкви митрополита Псковського Тіхона (Шевкунова).

 

 

Першим, ще минулого року, про кар'єрне просування тоді ще єпископа Єгор'євського Тіхона публічно повідомив головний редактор "Эха Москвы" Алєксєй Вєнєдіктов: за його інсайдерською інформацією, його мали зробити митрополитом Санкт-Петербурзьким, що відкривало дорогу до патріаршого престолу. На це єпископ тоді смиренно відповів: "Алексей Алексеевич Венедиктов врет. По всем изложенным пунктам. Врет, что блины печет: только шипит!" ["Алєксєй Алєксєєвіч Вєнєдіктов бреше. За всіми зазначеними пунктами. Бреше, як млинці пече: лиш шипить". — Z]

 

Не минуло і року, як в травні 2018-го єпископ Тіхон став митрополитом, але Вєнєдіктов дійсно збрехав: митрополитом не Санкт-Петербурзьким, а Псковським.

 

Нове цунамі згадок про інсайдерське пророцтво головного редактора "Эха Москвы" піднялося після того, як в суботу Владімір Путін зненацька з'явився в Свято-Успенському Псково-Печерському монастирі, де в печерах мав довгу розмову з митрополитом Тіхоном (Шевкуновим).

 

За інформацією Сєргея Чапніна, донедавна відповідального редактора офіційного органу РПЦ «Журнала Московской Патриархии», монастирський візит відбувся без патріаршого благословення Кіріла; офіційні медіа РПЦ проіґнорували інтерес президента Російської Федерації до "Богом зданних" печер, де, як пише монастирський літопис, преподобний потім Іоанн, прийшовши з Естонії, освятив в 1473 році церкву Успіння Пресвятої Богородиці.

 

Натомість кремлівські медіа візит яскраво освітили — і відеоматеріалом, і десятками фотографій, лапідарно зазначивши, що "в ході відвідування обителі главу держави супроводжував намісник монастиря митрополит Псковський і Порховський Тіхон".

 

Трохи глибший коментар дав через свій телеграм-канал згадуваний Алєксєй Алєксєєвіч Вєнєдіктов: "Президент незадоволений, як розвивається історія з автокефалією в Україні. Патріарх Кіріл не виправдав... а ось владика Тіхон може..."

 

Ну, і вже прямим текстом про підводні нурти візиту написав знаний кремленолог Вацлав Радзівінович у нинішньому числі "Ґазети Виборчої":

 

"72-річний Московський патріарх Кіріл (Ґундяєв) опинився в опалі. Владімир Путін має до нього претензії, що він «відпустив Україну». На його місці президент бачить свого особистого душпастиря, з недавнього часу митрополита Псковського і Порховського, 60-річного Тіхона (Шевкунова). В суботу Путін несподівано відвідав митрополита у Псковсько-Печерському монастирі.

 

Путін, мабуть, жалкує, що кілька років тому не прислухався до порад Шевкунова, який — передбачаючи нинішній конфлікт — запропонував випередити Москві Константинополь і самій дати автокефалію українському православ'ю, тим самим зберігши більшу частину свого впливу на релігійне життя сусідньої країни."

 

Тепер же, зазначає Вацлав Радзівінович, прорив є вже навіть в УПЦ МП: "У Києві кажуть, що кілька десятків ієрархів УПЦ МП мають намір порвати з Москвою. Одним з них є 56-річний митрополит Вінницький Симеон, приятель Порошенка. І саме його нині вважають найкращим кандидатом на престол патріарха нової української Церкви. На цьому місці бачили  патріарха УПЦ КП 92-річного Філарета (Денисенка). Однак на нього не хочуть погодитися ті "московські" єпископи, які готові стати "українськими". Філарет був одним з найважливіших ієрархів РПЦ, в 1990 році виглядало, що є фаворитом на патріарха [після смерті московського патріарха Пімена він став місцеблюстителем московського патріаршого престолу]. Тоді він виступав як противник автокефалії українського православ'я. Коли ж програв у суперництві за московський патріарший престол з Алєксієм (Рідіґером), то приїхав в Україну і заснував тут УПЦ КП".

 

 

20.11.2018