Помпео: Україна не має більшого друга, ніж США.

 

Державний секретар США Майк Помпео заявив про повну підтримку Вашингтоном України в її боротьбі проти російської агресії, наголосивши, що для українців у цьому питанні немає кращого друга, ніж США.

 

З такою промовою він виступив у Вашингтоні, підсумовуючи свою зустріч із головою МЗС України Павлом Клімкіним, повідомила аґенція "Укрінформ".

 

 

"Дух сміливості й рішучості змушує українців продовжувати вести боротьбу за збереження свого національного суверенітету й територіальної цілісності на тлі російської агресії. Україна в цьому питанні не має друга більшого, ніж США", – заявив голова американського зовнішньополітичного відомства.

 

Він наголосив, що Сполучені Штати ніколи не погодяться зі спробою Росії анексувати Крим.

 

"Ми й надалі будемо запроваджувати наслідки для Росії, поки Москва повністю виконає "мінські угоди" і поверне контроль над Кримом Україні", – заявив Помпео, підкресливши, що лише минулого тижня США ввели нову хвилю санкцій проти РФ та прихильників її агресії в Україні.

 

Як зауважив держсекретар США, українці усвідомили, що вільна і добре керована нація – це перемога, яка важко дістається, але вона варта цього. "Сполучені Штати підтримують ці зусилля та відзначають ваші досягнення", – заявив голова американської дипломатії.

 

Крім того, Помпео наголосив, що американський уряд продовжить працювати разом з Україною над тим, щоб зупинити проект "Північний потік-2", який підриває економічну й стратегічну безпеку України та створює ризики для суверенітету європейських держав, які залежать від російського газу. "Ми не хочемо, щоб наші європейські друзі стали жертвою подібних політичних та економічних маніпуляцій, які Росія випробувала на Україні", – заявив держсекретар США.

 

США ще раз підтвердили свою відданість декларації Держсекретаря Помпео від 25 липня цього року щодо невизнання спроби анексії Криму Росією. Про це йдеться у спільній заяві Комісії стратегічного партнерства Україна-США, опублікованій на сайті посольства України у США.

 

Крім того, Сполучені Штати підтвердили свою відданість справі підтримки санкцій щодо Росії, аж поки та поверне контроль над Кримом Україні.

 

"Сполучені Штати підтвердили свою відданість справі підтримки санкцій щодо Росії через її агресію проти України, доки Росія повністю не виконає мінські домовленості та не поверне контроль над Кримом Україні", – йдеться у заяві.

 

Крім того, обидві сторони підкреслили потребу подальшого посилення спроможності України протидіяти російській агресії, вкотре підтвердили важливість мінських домовленостей для припинення російської агресії, а також наголосили на необхідності відновлення контролю України над своїми територіями, які тимчасово окуповані або контролюються Росією – Кримом та окремими районами Донецької та Луганської областей.

 

Обидві сторони вирішили, що розміщення повноцінних сил міжнародної безпеки під мандатом ООН на підконтрольних Росії територіях Донбасу, включно із українсько-російським кордоном, створить необхідні безпекові умови для повної імплементації мінських домовленостей.

 

"США ще раз підтвердили свою відданість Декларації держсекретаря Помпео від 25 липня 2018 р. щодо невизнання спроби анексії Криму Росією, а також засудили агресивні дії Росії проти міжнародних морських перевізників, які прямують Чорним та Азовськими морями та через Керченську протоку до українських портів. Обидві сторони підкреслили, що агресивна діяльність Росії в Азовському морі створила нові безпекові, економічні, соціальні та екологічні загрози для цілого азовсько-чорноморського регіону", – зазначено в заяві.

 

17.11.2018