ЦРУ вважає саудівського  кронпринца замовником вбивства журналіста Хашоґі.

Стали відомими нові докази в цій справі.

 

 

Центральне розвідувальне управління Сполучених Штатів вважає саме кронпринца Мухаммеда бен Сальмана Аль Сауда замовником вбивства журналіста Джамаля Хашоґі. Про нові докази у цій справі повідомило американське видання The Washington Post з покликом на анонімне джерело в ЦРУ.

 

Американська розвідувальна служба поінформувала інші профільні федеральні аґенції США про результати свого розслідування та що ці результати суперечать запевненням саудівської влади про те, що кронпринц не мав жодного стосунку до цього вбивства.

 

За інформацією видання, ЦРУ дійшло цього висновку, проаналізувавши дані з декількох джерел. Зокрема, увагу спецслужби привернула телефонна розмова, в якій брат кронпринца Халід бен Сальман вмовляє Хашоґі прийти по документи в саудівське консульство в Стамбулі, запевняючи, що там безпечно. За даними ЦРУ, брат принца, котрий обіймає посаду амбасадора Саудівської Аравії в США, зателефонував журналістові за вказівкою бен Сальмана. У той же час не встановлено, чи знав він про підготовку замаху.

 

Окрім того, стали відомими ще кілька доказів, які вказують на Мухаммеда бен Сальмана. Так, один із членів групи, яка вбила Хашоґі, незабаром після злочину зателефонував своєму начальникові і сказав, що той може повідомити «своєму шефові» про результат. Американські спецслужби вважають, що під «шефом» мається на увазі саме кронпринц, хоча його й не називають по імені.

 

Нагадаємо, що 59-річний оглядач американської газети The Washington Post Джамаль Хашоґі пропав другого жовтня після того, як увійшов до консульства Саудівської Аравії в Стамбулі, щоб оформити документи, необхідні для пошлюблення з громадянкою Туреччини. Саудівська Аравія визнала факт його вбивства, але заперечує зв'язок цього злочину з принцом-спадкоємцем бен Сальманом.

17.11.2018