Оголошено дату другого туру президентських виборів у Грузії.

Опозиція висловлює протест, що голосування призначено на будній день.

 

 

Другий тур грузинських президентських виборів відбудеться в середу, 28 листопада. Це рішення Центральна виборча комісія Грузії ухвалив, попри заклик опозиційних партій та громадських організацій не призначати виборів у будній день, оскільки, на думку неурядового сектора, це ускладнить участь у голосуванні громадянам Грузії, котрі перебувають за кордоном. У самій же Грузії, згідно з виборчим законодавством, 28 листопада оголошено вихідним днем. Про це повідомив інформаційний портал News Georgia.

 

В опозиції вважають, що своє рішення ЦВК ухвалила під тиском лідера правлячої партії «Грузинська мрія», екс-прем'єра й мільярдера Бідзіни Іванішвілі, котрого опоненти звинувачують в одноосібному правлінні країною. Представники партії Єдиний національний рух, створеної екс-президентом Міхеїлом Саакашвілі, називають ухвалене рішення «політично вмотивованим». Вони стверджують, що Іванішвілі таким чином намагається використовувати всі важелі, щоби шляхом маніпуляцій уникнути неминучої поразки свого кандидата.

 

У правлячій партії категорично заперечують звинувачення опозиції. Прем'єр-міністр Грузії Мамука Бахтадзе звернувся до опонентів і закликав їх припинити спекуляції щодо призначеної дати другого туру.

 

Нагадаємо, що в першому турі виборів президента країни, який відбувся 28 жовтня, жоден із кандидатів не зміг набрати більше 50% голосів виборців, необхідних для перемоги. До другого туру вийшли: незалежна кандидатка Саломе Зурабішвілі, котру підтримує правляча партія «Грузинська мрія», і Григол Вашадзе, кандидат від об'єднаної опозиції «Сила в єдності», в яку входить партія Саакашвілі ЄНР.

 

У першому турі Саломе Зурабішвілі отримала 38,64% голосів виборців, а Григол Вашадзе — 37,74%. При цьому більшість голосів громадян Грузії, котрі перебувають за межами країни, було віддано на користь Вашадзе.

 

За результатами нового опитування громадської думки, проведеного Edison Research, які було оприлюднено 14 листопада, у другому турі президентських виборів перемагає Вашадзе. Він набирає 56% голосів, водночас Зурабішвілі, згідно з цією соціологією, отримує підтримку 44% виборців.

16.11.2018