Полторак заявив про те, що війську замало коштів у бюджеті.

 

Міністр оборони України Степан Полторак заявив, що передбачених у проекті держбюджету-2019 коштів на оборону недостатньо для забезпечення армії в зоні операції Об'єднаних сил та для будівництва складів боєприпасів.

 

Про це він сказав під час засідання уряду в середу, повідомила аґенція "Укрінформ".

 

"На моє переконання, фінансовий ресурс, який передбачений на оборону, є недостатнім. У нас дуже багато викликів, тривалість бойових дій у зоні проведення операції Об'єднаних сил вимагає величезну суму грошей. Сьогодні 40 тисяч людей знаходяться в окопах, втрачають здоров'я і життя, тому вважаю, що не повинно бути іншого пріоритету, ніж закупівля нового озброєння і техніки, а фінансовий ресурс, який на це передбачений, не дає нам можливості в повному обсязі купувати техніку, яка потрібна на фронті", – сказав Полторак.

 

Він додав, що існують проблеми у сфері забезпечення армії та створення запасів на випадок відкритої агресії РФ.

 

"Ми отримали другий рік поспіль 500 мільйонів гривень на обладнання арсеналів, баз, складів зберігання боєзапасів. І наступного року на це теж передбачено 500 мільйонів. Нам цих грошей не вистачить, щоб добудувати навіть 15 сховищ, які ми розпочали в цьому році", – додав Полторак.

 

Міністр закликав уряд і парламент розглянути можливість збільшення фінансового ресурсу на оборону.

 

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявив у відповідь, що він готовий призначити перевірки ефективності витрачання коштів у сфері оборони.

 

"Тут питання не тільки у фінансуванні, а й у ефективності використання бюджетних коштів в оборонній сфері. Це те, на що потрібно буде дати відповідь. Я думаю, якщо ви внесете пропозиції, то я доручу державній аудитслужбі перевірити всі ці видатки і подивитися, де є ефективність, а де є неефективність, де можливим є перерозподіл резерву", – звернувся Володимир Гройсман до Степана Полторака.

 

Водночас він вважає, що сфера оборони мусить отримувати гідне фінансування і його розмір треба збільшувати.

 

Міністр оборони підтримав ідею з аудитом. "Буду одним із найзацікавленіших посадових осіб, яка сприятиме цьому", – пообіцяв він.

 

Згідно зі Стратегією національної безпеки України та Концепцією розвитку сектору безпеки й оборони України, щорічне бюджетне фінансування сектору безпеки й оборони має становити не менше 5% від валового внутрішнього продукту. Згідно з проектом Державного бюджету України на 2019-й рік, ця сума мусить сягнути 209,5 млрд грн. Сама армія через Міністерство оборони отримає лише 101,4 млрд грн.

 

Нагадаємо, Кабінет Міністрів України на своєму засіданні у середу схвалив проект бюджету України на 2019 рік для другого читання у Верховній Раді.

 

14.11.2018