ЄС і НАТО назвали голосування на Донбасі недійсним.

 

Європейський Союз вважає голосування на непідконтрольних Українській державі територіях ОРДЛО незаконним і нелегітимним, а відтак Унія не визнає тих "виборів".

 

Про це йдеться у заяві від імені Високого представника ЄС зі зовнішніх справ Федеріки Моґеріні, оприлюдненій Представництвом ЄС в Україні.

 

"ЄС засуджує ці "вибори", оскільки вони суперечать міжнародному праву, підривають зобов'язання сторін за "мінськими угодами" та порушують суверенітет і законодавство України. "Мінські угоди" передбачають проведення виключно місцевих виборів у рамках українського законодавства, а також згідно зі стандартами та за умови моніторингу ОБСЄ. Згадані причини роблять ці так звані вибори недійсними", – йдеться у заяві.

 

При цім ЄС підтверджує повну підтримку незалежності, суверенітету і територіальній цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів і нагадує, що виконання "мінських угод" усіма сторонами залишається ключовою умовою для стійкого політичного врегулювання конфлікту на сході України та підкреслює відповідальність РФ у цьому питанні.

 

"Ми очікуємо, що РФ максимально ефективно використає свій значний вплив на сепаратистів, яких вона підтримує. Положення "мінських угод" мають бути негайно виконані в повному обсязі, включно з повним припиненням вогню та відведенням важкого озброєння, з метою створення необхідних умов для перехідного процесу шляхом проведення місцевих виборів, передбачених цими угодами", – йдеться в заяві.

 

У штаб-квартирі НАТО заявили, що не визнають так званих "виборів" на території ОРДЛО.

 

"Вони суперечать букві і духу "мінських угод" і підривають зусилля щодо мирного вирішення конфлікту", – йдеться у заяві, поширеній від імені речника НАТО.

 

"НАТО повністю підтримує суверенітет і територіальну цілісність України в межах її міжнародно визнаних кордонів. Ми, як і раніше, закликаємо Росію вивести свої війська і припинити будь-яку підтримку групп бойовиків в Донецькій і Луганській областях України", – наголосили в Альянсі.

 

У НАТО закликали до повного виконання "мінських угод" усіма сторонами та висловили підтримку зусиллям "нормандського формату" і тристоронньої контактної групи.

 

12.11.2018