Фінляндія звинувачує Росію у створенні завад зі супутниковим зв’язком.

Проблеми у системі навігації GPS виникли під час недавніх навчань НАТО Trident Juncture.

 

                                               Юга Сіпіля

 

«Під час недавніх навчань НАТО в Північній Європі в роботі навігаційної системи GPS Фінляндії виникли збої, які носили навмисний характер, і відповідальність за це, ймовірно, лежить на Росії», – заявив у неділю прем'єр-міністр Юга Сіпіля (Juha Sipilä) в інтерв'ю державній телерадіокомпанії Yle.

 

Раніше в той же день голова фінського парламентського комітету з оборони Ілка Канерва (Ilkka Kanerva) заявив, що повідомлення про перешкоди в роботі системи GPS, про які повідомляють військовики, можуть створювати суттєві ризики для авіації.

 

Служби повітряної навігації Фінляндії у вівторок, шостого листопада, оприлюднили попередження в зв'язку зі збоями GPS на півночі країни. Наприкінці жовтня, коли навчання НАТО Trident Juncture розпочалися, Норвегія випустила аналогічне попередження про втрату сигналів GPS для пілотів у своєму повітряному просторі.

 

За словами фінського прем'єра, з технічної точки зору відносно легко порушити радіосигнал. «Цей інцидент є посланням усім країнам, які беруть участь у військових навчаннях», – пояснив він.

 

Фінляндія не входить в НАТО, але брала участь у навчаннях Trident Juncture, які завершилися в середу, сьомого листопада, і стали наймасштабнішими навчаннями західного військового альянсу за останні десятиліття. У навчаннях біля кордонів Росії, на території, що тягнеться від Балтійського моря до Ісландії, брали участь військовослужбовці з 31 країни.

12.11.2018