США запровадили проти Росії нові санкції за інвазію в Україну.

У санкційні списки потрапили два українці, один росіянин і 9 структур.

 

 

Міністерство фінансів США у четвер, восьмого листопада, оголосило про розширення списку санкцій, пов'язаного з анексією Криму Росією і діями Москви з розпалювання конфлікту на сході України. Як сказано в повідомленні американського Мінфіну для преси, під санкції потрапили двоє громадян України й один росіянин, а також вісім юридичних осіб та одна сепаратистська організація.

 

«Міністерство фінансів, як і раніше, має намір переслідувати підтримувані Москвою організації, які намагаються отримати прибуток від незаконної анексії й окупації Криму Росією», – йдеться в заяві заступниці міністра фінансів США з питань тероризму і фінансової розвідки Сіґал Манделькер (Sigal Mandelker).

 

У числі фігурантів нового списку фінансове відомство США назвало імена громадян України Олександра Басова й Андрія Сушка, а також громадянина Росії Володимира Зарицького. У комюніке, зокрема, повідомляється, що Сушко був причетний до викрадення одного кримськотатарського активіста в 2017 році. Останній, як стверджується в заяві, зазнав жорстоких тортур, поки його тримали в ув'язненні. У тортурах активіста брав участь і сам Сушко.

 

Колишній високоранговий співробітник СБУ Олександр Басов зараз обіймає посаду заступника міністра держбезпеки в самопроголошеній «ЛНР». Росіянин Володимир Зарицький – колишній командувач ракетними військами й артилерією Міноборони РФ.

 

У списках юридичних осіб, які потрапили під санкції, – так зване «міністерство держбезпеки ЛНР», а також компанії АТ КРИМТЕЦ, санаторії «Ай-Петрі», «Дюльбер», «Місхор», санаторно-курортний комплекс «Мрія Резорт & СПА», ТОВ «Южный проект», «Управляющая компания инфраструктурных проектов» и ТОВ «Гарант-СВ».

 

Раніше про те, що нові санкції США, пов'язані з російськими діями проти України, будуть запроваджені, повідомив спецпредставник США з врегулювання в Україні Курт Волкер. За його словами, санкції «пов'язані з діловою активністю в Криму і зміцненням зв'язків Криму з Росією, яка його анексувала, що перебуває в суперечності зі статусом Криму як частини України, та з грубими порушеннями прав людини, допущеними або в контрольованій сепаратистами частині Донбасу, або в окупованому Криму».

 

Волкер заявив, що нові санкції проти Росії вводитимуть «що 1-2 місяці». На його думку, санкції залишаються ефективним інструментом тиску, тому їх збираються зберегти, а також періодично розширювати санкційний пакет.

09.11.2018