Клімкін: Гуґ намагався бути неупередженим.

 

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін вважає, що колишній заступник голови Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Александр Гуґ припустився висловлювань про відсутність доказів російської аґресії проти України без злого умислу і не через промосковській погляди. Водночас Клімкін визнає, що Гуґ мусив бути обачнішим.

 

Про це Клімкін написав у своїх розважаннях на Facebook.

 

"Александр Гуґ укотре явно потрапляє у комунікаційну халепу. І не тому, що він проросійський, адже свої обов’язки заступника голови Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні він намагався виконувати неупереджено. А насамперед тому, що, зважаючи на офіційний статус спостерігача, у своїх заявах він не може виходити за формальні рамки. Тобто не має права давати жодних політичних оцінок і говорити від себе", – прокоментував Клімкін.

 

Водночас міністр додав, що йому не йдеться про те, щоб виправдати Гуґа. "Навіть у цій чутливій ситуації, безпосередньо обумовленій його мандатом, вартувало зуміти знайти інші слова, які не допускали б будь-яких «проросійських» інтерпретацій. Від цього значною мірою залежить розуміння та підтримка в Україні діяльності СММ", – зазначив він.

 

Павло Клімкін вважає, що присутність місії ОБСЄ, хай і надто обережної, є дуже важливою. "Так, спектр можливостей спостерігачів ОБСЄ на Донбасі вельми обмежений. Крім того, російські окупанти всіляко перешкоджають їхній роботі. Але присутність такої місії набагато важливіша, ніж відсутність будь-якої", – резюмував він.

 

Нагадаємо, Александр Гуґ в недавньому інтерв'ю Foreign Policy осоромився з відповіддю на питання про те, чи ОБСЄ зафіксувала факти російської аґресії проти України. Представник місії сказав, що спостерігачі "не бачили прямих свідчень російського втручання на сході України", але у своїй відповіді перелічив: СММ зафіксувала "конвої, які в'їжджають і виїжджають з України болотистими дорогами посеред ночі, минаючи офіційні прикордонні пункти", а також зустрічала взятих українськими військовиками в полон бійців, котрі стверджували, що є російськими військовослужбовцями, бачила військову техніку, яка перебуває на озброєнні сепаратистів.

 

Редакція Foreign Policy відредагувала свою публікацію про Гуґа: "У попередній версії Гуґ заявив, що ОБСЄ не бачила прямих доказів інвазії Росії до Східної України. Ми видалили це зауваження, оскільки воно спотворювало ту думку, яку хотів донести Гуґ у своїй відповіді", – йшлося у редакційному коментарі наприкінці матеріалу.

 

06.11.2018