Видання Foreign Policy підредагувало інтерв'ю Александра Гуґа про інвазію Росії на Донбасі.

Як стверджує редакція, у попередньому варіанті текст хибно передавав думку інтерв’юйованого.

 

 

Американське видання Foreign Policy відредагувало інтерв'ю з першим заступником керівника місії ОБСЄ в Україні Александром Гуґом (Alexander Hug). З нової редакції інтерв'ю видалено слова про те, що спостерігачі ОБСЄ «не бачили прямих свідчень російського втручання на сході України».

 

«У попередній версії Гуґ заявив, що ОБСЄ не бачила прямих доказів інвазії Росії до Східної України. Ми видалили це зауваження, оскільки воно спотворювало ту думку, яку хотів донести Гуґ у своїй відповіді», – наголошено у редакційному коментарі наприкінці матеріалу.

 

Представник ОБСЄ говорив про факти, які встановили міжнародні спостерігачі в зоні конфлікту в Донбасі, зокрема, йдеться про «конвої, які в'їжджають і виїжджають з України болотистими дорогами посеред ночі, минаючи офіційні прикордонні пункти». Гуґ також згадує про взятих українськими військовиками в полон бійців, котрі стверджували, що є російськими військовослужбовцями, і про військову техніку, яка перебуває на озброєнні сепаратистів так званих «ДНР» і «ЛНР».

 

Представник ОБСЄ також говорить про те, що спостерігачі бачили в контрольованих сепаратистами районах Донбасу людей з відзнаками російської армії. Однак, за його словами, «таку форму можна купити де завгодно». Як стверджує Гуґ, спостерігачі зустрічали і озброєних людей з розпізнавальними знаками Німеччини та Іспанії. Ця заява – як і нині видалена репліка про «відсутність прямих доказів» участі Росії – викликала бурхливу реакцію в соціальних мережах і засудження низки українських політиків. Адже вона дає зайвий арґумент на користь Кремля, який вперто заперечує участь своїх вояків у бойових діях на сході України.

 

Україна офіційно звинувачує Росію в агресії і стверджує, що значну частину особового складу сепаратистських озброєних загонів на Донбасі становлять російські кадрові військовики. Про присутність військовослужбовців Росії на сході України заявляють також США й інші країни Заходу.

 

Місія ОБСЄ з 2014 року займається моніторингом в зоні конфлікту на сході України. В її завдання, зокрема, входить встановлення фактів порушення режиму припинення вогню.

26.10.2018