Лукашенка запропонував Донбасу спільну миротворчу місію ООН і ОБСЄ.

 

Президент Білорусі Аляксандр Лукашенка запропонував розглянути можливість розміщення в Україні спільної миротворчої місії ООН і ОБСЄ.

 

Про це він заявив на зустрічі основної групи Мюнхенської конференції з безпеки в Мінську, поінформувала аґенція "Інтерфакс-Україна". 

 

"Треба здійснювати подальший пошук взаємоприйнятного рішення щодо розміщення на Донбасі миротворців. Можливо, розглянути варіант розміщення спільної місії ООН і ОБСЄ в Україні", – сказав Лукашенка.

 

Зі слів президента Білорусі, до складу такої місії можуть увійти військовослужбовці, поліцейські, цивільний персонал із країн, які протягом усього часу робили посилений внесок у залагодження конфлікту.

 

"Треба забезпечити принцип поетапності в розгортанні цієї місії", – додав голова білоруської держави.

 

Лукашенка зазначив, що білоруські сили готові стати на кордоні між Україною та Росією.

 

"Ми можемо взяти на себе відповідальність за забезпечення миру в східних регіонах України та контроль на російсько-українському кордоні. А також супроводжувати проведення виборів на Донбасі, виходячи з розуміння того, що ці регіони є невід'ємною частиною України", – заявив Лукашенка.

 

Він зазначив, що для того, аби реалізувати ці ініціативи, їх слід ретельно обговорити зі всіма залученими сторонами. "Будьмо чесні: якщо нам не вдасться залучити за цей стіл США, навряд чи ми досягнемо мети", – сказав президент Білорусі.

 

Наразі ж Лукашенка констатує неможливість домовитися щодо Донбасу.

 

 

"На сьогодні ми змушені констатувати, що із завданням припинити протистояння на південному сході України ніхто не справляється. Ні "нормандська четвірка", ні тристороння контактна група, ні Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ в Україні, ні формат Волкер-Сурков", – прокоментував білоруський президент.

 

 

31.10.2018