Єльченко назвав Росію заскорузлим і нерозкаяним злочинцем.

 

Постійний представник України при ООН Володимир Єльченко заявив, що організація "виборів" на окупованих територіях Донецької і Луганської областей є провокацією Кремля, котра може перетворитися на новий етап посилення збройної агресії РФ проти України.

 

Про це Єльченко сказав під час відкритого засідання РБ ООН, інформує аґенція "Укрінформ".

 

"Існують ознаки того, що ці так звані "вибори" можуть стати перехідним етапом для нового циклу збройної агресії Росії", – заявив український дипломат.

 

Володимир Єльченко вважає, що насправді незаконні вибори на Донбасі "зводяться до того, щоб поставити лідерів озброєних банд" на місця в незаконних представницьких органах. "Це є нічим іншим, як провокацією та викликом для мінських домовленостей і суверенітету України. Дуже шкода, що Кремль обрав шлях подальшої ескалації обстановки замість повної імплементації мінських угод", – зауважив Єльченко.

 

Дипломат підкреслив, що ні Україна, ні міжнародні партнери не визнають результатів незаконних голосувань на Донбасі.

 

Володимир Єльченко не виключає, що аґресія РФ буде скерована на морський керунок.

 

"Росія використовує Азовське море як додатковий канал для забезпечення своїх сил на Донбасі зброєю з окупованої території Криму", – наголосив представник України.

 

З його слів, РФ не відмовилася від ідеї створення "коридору". "Крім того, загроза морського нападу з Азовського напрямку у випадку великомасштабного військового протистояння залишається джерелом дестабілізації безпеки в Донецькій області", – заявив Єльченко.

 

Представник України акцентував, що Азовське море перетворилося на ще один театр бойових дій Росії проти України, в тому числі в економічному й торговельному вимірах. "В останні шість місяців РФ зупинила понад 200 суден, які прямували до українських портів Маріуполя й Бердянська. Як було підтверджено СММ ОБСЄ, ці перерви в комерційному судноплавстві зумовили економічні й торговельні перебої, що спричинило до комерційних втрат для портів, де працюють тисячі людей", – заявив український дипломат. На його думку, такі дії Росії "суперечать її зобов'язанням за Конвенцією ООН про морське право і порушують навігаційні права України та держав, під прапорами яких були зупинені ці судна".

 

Крім того, Єльченко відзначив перепони для міжнародної навігації, які чинить незаконно зведений Росією міст через Керченську протоку. Висота мосту над морем становить лише 35 метрів, під ним можуть пройти кораблі з осадкою менше 33 метрів і довжиною менше 160 метрів. "Відтак судна Panamax та багато суден Handymax тепер не можуть проходити через Керченську протоку. Це серйозно вплинуло на трафік до портів України", – поскаржився постпред України при ООН.

 

Володимира Єльченка обурила риторика, котрої притримується російська сторона в ООН – на його думку, Москва використовує міжнарожний майданчик для пропаганди. Український посол пов’язує це з “відчайдушним намаганням уникнути відповідальності за ворожі, добре задокументовані дії Росії проти України: військову агресію, окупацію та спробу незаконної анексії української території”. “Це поведінка заскорузлого та не розкаяного злочинця, рішуче налаштованого виставити на посміховисько систему правосуддя”, – відрубав постійний представник України.

 

У вівторок в Нью-Йорку відбулося відкрите засідання Ради безпеки ООН щодо по ситуації в окупованих регіонах на сході України.

 

31.10.2018