Росія звинуватила США в підготовці війни.

Відповідна заява пролунала на засіданні Генеральної Асамблеї ООН від представника російського Міністерства закордонних справ.

 

  

                                 Андрій Бєлоусов

 

Заступник керівника Департаменту з питань нерозповсюдження та контролю над озброєннями МЗС Росії Андрій Бєлоусов заявив, що США готують війну. Про це повідомляє російський інформаційний портал «Газета.Ру».

 

На думку Бєлоусова, вихід США з договору про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності (ДРСМД) підтверджує цей намір Вашингтона. Він також запевнив, що Росія, на відміну від Сполучених Штатів, лише готується захищати свою країну.

 

«У нас є серйозні відмінності від Сполучених Штатів Америки. І в лінгвістичному плані ця відмінність полягає всього в одному слові, що в російській мові, що в англійській мові: Російська Федерація готується до війни, а Сполучені Штати Америки готують війну. Інакше навіщо Сполученим Штатам виходити з договору, нарощувати ядерний потенціал, приймати нову ядерну доктрину, яка знижує рівень застосування ядерної зброї?» – сказав Білоусов.

 

Напередодні Росія намагалася винести на розгляд Генеральної Асамблеї ООН проект резолюції на підтримку збереження ДРСМД після того, як президент США Дональд Трамп висловив намір з нього вийти. Проте профільний комітет відмовився пропонувати для обговорення Генасамблеї представлений Росією проект резолюції. Проти внесення цього документа до порядку денного майбутніх дебатів висловилося 55 держав, 31 була «за», ще 54 країни утрималися. Представники низки держав відзначили, що ця тема входить радше до компетенції Ради Безпеки ООН.

 

Слова Андрія Бєлоусова пролунали на засіданні профільного комітету Генасамблеї ООН вже після того, як там було проголосовано проти проекту російської резолюції.

 

Договір про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності підписали 1987 року генеральний секретар ЦК КПРС Михайло Горбачов і президент США Рональд Рейґан. Угода забороняє сторонам виробництво балістичних і крилатих ядерних ракет наземного базування дальністю від 500 до 5500 км, а також їхнє випробування і розгортання. США звинувачують Росію в порушенні договору про РСМД через розроблення в РФ крилатої ракети наземного базування 9M729 для комплексу «Искандер». Вашінґтон і НАТО вважають, що ця система потрапляє під дію договору, Москва це заперечує.

27.10.2018