Європарламент різко засудив дії Росії в Азові, пригрозивши санкціями.

 

У Європейському парламенті пропонують посилити санкції проти Росії у випадку ескалації конфлікту в Азовському морі.

 

Про це йдеться у резолюції Європарламенту щодо ситуації в Азовському морі, ухваленій у четвер, повідомляє аґенція "Укрінформ".

 

"Європарламент підкреслює, що Керченський міст було побудовано нелегально, та вітає рішення Ради ЄС запровадити обмежувальні заходи щодо шести компаній, залучених до будівництва мосту", – наголосили євродепутати.

 

Європарламентарії закликали високого представника ЄС разом з країнами-членами пильнувати дії Росії з перспективою запровадити необхідні санкції.

 

"Європарламент засуджує дії Російської Федерації в Азовському морі, адже вони порушують міжнародне морське право та власні міжнародні зобов'язання Росії", – йдеться у документі.

 

У цьому контексті європарламентарії особливо засудили зупинку та проведення політично умотивованих перевірок комерційних суден, включно з українськими, а також тих, які ходять під прапорами третіх країн, зокрема країн ЄС, що має за мету дестабілізацію безпекової та соціально-економічної ситуації в Україні.

 

ЄП закликав високого представника ЄС вимагати від РФ негайно припинити дискримінаційні інспекції суден та, за необхідності, вжити відповідних заходів.

 

Як наголошено, погіршення безпекової ситуації в Азовському морі може призвести до відкритого конфлікту в Європі. Особливе занепокоєння у зв'язку з цим висловлюють через мілітаризацію з боку Росії Азовського і Чорного морів, включно з окупованим Кримом.

 

"Європарламент засуджує будівництво мосту через Керченську протоку, що з’єднує анексований Кримський півострів з Росією, оскільки це порушує права у сфері навігації в територіальних водах України", – зазначено у резолюції.

 

ЄП також вказав на протиправність видобування Росією нафти і газу на українській території.

 

Президент України Петро Порошенко привітав ухвалення Європарламентом "азовської" резолюції.

 

"Російський агресор має зрозуміти, що всі його дії через порушення міжнародного права та двосторонніх угод і надалі зустрічатимуть рішучу та адекватну відповідь з боку демократичної спільноти. Євросоюз спільно з Україною протидіятиме «повзучій анексії» Росією Азовського моря та порушенням свободи судноплавства", – прокоментував голова держави на своїй сторінці у Facebook.

 

Президент висловив подяку європарламентаріям за заклик до запровадження додаткових цільових санкцій за агресивні дії Кремля в Азовському морі та Керченській протоці. "Сподіваюсь на практичну реалізацію цих ініціатив з боку інституцій та держав-членів ЄС", – зазначив Порошенко.

 

25.10.2018