Facebook оштрафували у Великій Британії.

Йдеться про скандал, пов'язаний з несанкціонованою передачею третім особам приватних даних користувачів.

 

    

Управління комісара з інформації Великої Британії (Information Commissioner’s Office – ICO) наклало на компанію Facebook Inc. максимально можливий штраф за серйозне порушення законів країни про захист даних. Інформацію про це було оприлюднено в четвер, 25 жовтня, на сайті регулятора.

 

Згідно з повідомленням, компанію оштрафовано на 500 тисяч фунтів стерлінгів за скандал, пов'язаний з несанкціонованою передачею третім особам приватних даних користувачів соціальної мережі. Як наголошено в документі, з 2007 до 2014 року Facebook недобросовісно опрацьовував персональні дані користувачів, передаючи їх розробникам мобільних додатків, а також не турбуючись про отримання «досить чітко сформульованої згоди» тих, чиї дані вони збирали. Причому розробники додатків отримували доступ не тільки до даних тих користувачів Facebook, хто завантажив їхню програму, а й до тих, хто був у них в друзях.

 

Так, внаслідок легковажності керівництва Facebook компанія GSR отримала доступ до даних 87 мільйонів ​​користувачів, серед яких було й чимало громадян Об’єднаного Королівства. «Частину цих даних пізніше було передано іншим організаціям, включно з SCL Group, материнської компанії Cambridge Analytica, яка брала участь у виборчій кампанії в США», – наголошено в повідомленні.

 

Через термін давності до Facebook не може бути застосований Генеральний реґламент про захист персональних даних ЄУ. Згідно з ним компанії загрожував би штраф до чотирьох відсотків річного обігу, який становить 1,9 млрд доларів.

 

Facebook заявив, що розгляне рішення ICO. «Хоча ми не згодні з деякими висновками управління, ми вже говорили, що нам слід було б зробити більше для розслідування звинувачень щодо Cambridge Analytica і вжити заходів 2015 року», – йдеться в заяві компанії, яку цитує телерадіокомпанія ВВС.

25.10.2018