Марк Цукерберґ визнав провину Facebook за витік даних користувачів.

 

Водночас засновник і глава Facebook запевнив, що його компанія провела низку заходів для суттєвого підвищення інформаційної безпеки в соцмережі.

 

 

Марк Цукерберґ опублікував заяву з приводу незаконного збору компанією Cambridge Analytica особистих даних 50 мільйонів користувачів соціальної мережі. Він визнав, що його компанія несе відповідальність за дані своїх користувачів.

 

«Ми зобов'язані захищати ваші дані, а якщо не можемо це забезпечити, то не маєм права вам служити. Втім, добра новина полягає в тому, що найважливіші дії, щоби запобігти нині рецидиву того, що сталося, ми вже зробили багато років тому. Але ми не уникли помилок, мусимо зробити більше – ми повинні посилити зусилля і зробити», – написав він на своїй сторінці у Facebook.

 

Цукерберґ також описав нові заходи, які соцмережа застосовуватиме для захисту особистої інформації користувачів у майбутньому. Серед них: виявлення розробників додатків, які використовують персональну інформацію не за призначенням; обмеження інформації, яка буде доступна розробникам; припинення доступу розробника до цих даних, якщо користувач не працював з додатком протягом трьох місяців і більше. Також було сказано, що Facebook зробить простішою для користувачів можливість скасувати наданий авторам програми дозвіл використовувати інформацію про них.

 

Марк Цукерберґ інформує, що коли в 2015 році стало відомо про передачу персональних даних мільйонів користувачів фейсбуку компанії Cambridge Analytica, то Facebook поставив вимогу знищити ці дані, і Cambridge Analytica документально підтвердила виконання цієї вимоги. Однак Цукерберґ нічого не згадує про реакцію Facebook, коли в 2016 році загальновідомим став факт використання цих даних у виборчій кампанії Дональда Трампа (Алєксандр Нікс з Cambridge Analytica не те, що не приховував, а й широко рекламував власні можливості їхнього використання), а без застосування можливостей цільової реклами, яку надає платформа Facebook, результативно вжити базу даних користувачів соцмережі на американських виборах, зрозуміло, є неможливим. Про вибори Трампа Цукерберґ не згадує взагалі, натомість наголошує на тому, що Facebook є лиш платформою активності третіх осіб.

 

Наприкінці своєї заяви Цукерберґ зазначає: «Я започаткував Facebook і в підсумку несу відповідальність за те, що відбувається на нашій платформі. Я дуже серйозно налаштований захистити нашу спільноту. Хоча ця конкретна пов'язана з Cambridge Analytica проблема нині більше не має повторитися в нових додатках, це не змінить того, що трапилося в минулому. Ми будемо вивчати цей досвід, щоб надалі захищати нашу платформу і в перспективі зробити нашу спільноту безпечнішою для всіх. Я хочу подякувати всім вам, хто продовжує вірити в нашу місію і роботу з розбудови цієї спільноти. Я знаю, що розв’язання всіх цих проблем займе більше часу, ніж нам би хотілося, але обіцяю вам: ми перейдемо через це і довгостроковій перспективі створимо кращий сервіс».

 

За десять годин з моменту публікації пост Цукерберґа отримав понад 40 тисяч лайків, під ним зібралося майже 20 тисяч коментарів. Пост був поширений понад 10 тисяч разів.

 

Нагадаємо, минулої п'ятниці, 16 березня, компанія Facebook зізналася: їй було відомо ще 2015 року про те, що британський дослідник Александр Коґан незаконно надав одній аналітичній фірмі інформацію про користувачів соціальної мережі. Причому самі дані він зібрав легально за допомогою додатка, що містить вікторину з питаннями про особисті якості. Зазначену аналітичну фірму підозрівають у тому, що вона, в порушення закону, на підставі даних приблизно про 50 мільйонів користувачів Facebook створювала профайли для використання в передвиборчих кампаніях в США, включно з президентською кампанією Дональда Трампа.

 

Facebook зазнав критики за те, що не повідомив своїх користувачів про цей інцидент у 2015 році. Тільки зараз Цукерберґ вперше публічно висловився на цю тему. Через цей скандал за минулі три доби торгів загальна капіталізація Facebook зменшилася на 45 мільярдів доларів.

22.03.2018