Білорусь визнала, що контрабанда зброї через український кордон не є системною.

 

Білорусь визнала, що контрабанда зброї через українсько-білоруський кордон не є організованою. 

 

Про це йдеться в заявах прикордонних відомств обох країн за підсумками зустрічі головних прикордонних уповноважених України та Білорусі Петра Цигикала і Анатолія Лаппо у селищі Камянюкі Брестської області.

 

 

"Очільники прикордонних відомств прийшли до згоди щодо відсутності виявлених організованих каналів контрабанди зброї, боєприпасів, вибухових та інших небезпечних речовин на ділянці кордону, що спільно охороняється. Але, враховуючи існуючі потенційні загрози, сторони домовились продовжити координацію дій щодо запобігання зазначеної контрабанди", – повідомили у Державній прикордонній службі України.

 

"Сторони констатували відсутність виявлених прикордонними відомствами організованих каналів контрабанди зброї, боєприпасів, вибухових та інших небезпечних речовин на ділянці кордону під спільною охороною. Разом із тим, враховуючи потенційні загрози переміщення через кордон зброї, боєприпасів, вибухових та інших небезпечних речовин, делеґації домовилися продовжувати координацію дій із припинення цих видів загроз", – подає свою інтерпретацію Прикордонний комітет Білорусі.

 

Нагадаємо, раніше президент Білорусі Аляксандр Лукашенка неодноразово заявляв про інтенсивний потік контрабанди з боку України. Зокрема, на початку жовтня наголосив на зустрічі з колишнім Президентом України Віктором Ющенком: "Чесно скажу, вплив подій в Україні на нас є дуже великим. Особливо в тому розрізі, котрий нас найбільше турбує, – приплив зброї через український кордон. Дуже багато ми вилучаємо зброї", – поскаржився Аляксандр Ригоравіч.

 

На самій же зустрічі в Камянюках прикордонники обговорили загальну обстановку на українсько-білоруському кордоні, звернувши увагу на позитивну динаміку зниження активності транскордонної злочинності. 

 

Білорусь засвідчила стурбованість переміщенням товарно-матеріальних цінностей, незаконною міґрацією, переходами на кордоні з метою сезонного збору дикоросів.

 

Петро Цигикал і Анатолій Лаппо парафували докумет, котрий має назву "Алгоритм проведення спільного розслідування прикордонного інциденту на українсько-білоруському державному кордоні".

 

"Цей документ визначає єдиний порядок, форми та методи дій органів охорони кордону при виявленні ознак порушення держрубежу. Впевнений, що впровадження "Алгоритму" на практику і його неухильне дотримання забезпечить прозорість взаємодії та довіру на кордоні", – сказав представник ДПСУ.

 

24.10.2018