Саудівська влада визнала свою відповідальність за вбивство Джамаля Хашоґі.

Водночас Ер-Ріяд називає інцидент з журналістом «помилкою».

 

 

Міністр закордонних справ Саудівської Аравії Адель аль-Джубейр в коментарі для телеканалу Fox News висловив від імені влади країни співчуття у зв'язку із загибеллю журналіста Джамаля Хашоґі. Він заявив телеканалу, що саудівські аґенти «вчинили це, вийшовши за межі своїх повноважень», і назвав те, що сталося, «несанкціонованою операцією». Шеф саудівської дипломатії висловив співчуття родині Хашоґі.

 

«На жаль, величезну і серйозну помилку була скоєно, і я запевняю їх, що винні будуть притягнуті до відповідальності. І посилила цю помилку спроба приховати те, що трапилося. Це жахлива трагедія. Ми співчуваємо їм і відчуваємо їхній біль», – сказав саудівський міністр, маючи на увазі близьких загиблого.

 

Тим не менше, досі представники Саудівської Аравії не повідомили ні подробиць вбивства журналіста, ні місцезнаходження його тіла.

 

59-річний журналіст і письменник Джамаль Хашоґі був відомим своєю критикою влади Саудівської Аравії і особисто принца-спадкоємця. З 2017 року він мешкав у США і працював оглядачем американської газети The Washington Post.

 

Другого жовтня він  увійшов до будівлі саудівського консульства в Стамбулі, щоб оформити документи для укладення шлюбу зі своєю нареченою, яка мешкає в Туреччині. З того часу його ніхто не бачив.

 

Майже через три тижні після цього офіційні особи Саудівської Аравії визнали його загибель. За версією саудівської влади, відбулася «сварка між журналістом і тим, з ким він зустрівся в консульстві, яка призвела до бійки, що закінчилася його смертю». Про це в суботу, 20 жовтня, повідомили саудівські державні аґенції з покликом на Генеральну прокуратуру країни. Згідно з цією ж заявою, у справі про вбивство Хашоґі затримано 18 підданих королівства.

22.10.2018