Клімкін пообіцяв Сійярто усунути петицію про депортацію угорців.

 

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін повідомив, що у процесі переговорів з Угорщиною українській дипломатії вдалося досягти певного прогресу. 

 

У понеділок, 15 жовтня, голова МЗС України відбув зустріч із міністром закордоннних справ Угорщини Петером Сійярто на полях засідання голів МЗС у Люксембурзі. Попри прогрес у певних питаннях, урядовці зазначили, що конфлікт наразі не вирішено, передає DW.

 

 

Зокрема, Сійярто підтвердив, що Угорщина і далі блокуватиме засідання Комісії Україна-НАТО на рівні міністрів з огляду на свої претензії до "мовної" статті освітнього закону.

 

"Коли йдеться про дії, на жаль, ми поки не побачили жодного прогресу", – сказав Сійярто, коментуючи претензії Будапешта до закону про освіту. На його думку, Україна не впровадила рекомендацій Венеційської комісії.

 

Водночас міністр закордонних справ України Павло Клімкін прокоментував переговори: "З деяких питань є прогрес". З його слів, сторонам вдалося вирішити проблему з назвою посади уповноваженого щодо Закарпаття. "Повністю домовилися, що назва буде іншою", – зазначив український міністр.

 

Зі свого боку, Сійярто побачив можливість для прогресу щодо петиції, зареєстрованої на сайті Верховної Ради України, на тему депортації до Угорщини громадян України, які мають і угорське громадянство (станом на 16 жовтня за чотири тижні пошуку однодумців марґінальна петиція набрала лише 538 підписів – 2% від мінімально потрібної кількості підписів, – Z).

 

Як повідомив Сійярто, Клімкін пообіцяв звернутися до Верховної Ради, аби та зняла петицію з розгляду через суд. "Я справді тримаю кулаки за Павла, що він зможе досягти прогресу щодо цієї огидної петиції", – зазначив Сійярто, котрий раніше вбачав у цьому зверненні підготовку мало не до етнічних чисток.

 

Український міністр сказав, що "ця петиція суперечить українському законодавству". Клімкін вважає: вирішувати, що з цим робити, – справа Верховної Ради.

 

Також Сійярто багато уваги присвятив публікації сайтом "Миротворець" імен кількохсот закарпатських чиновників, які ніби мають угорські паспорти. "Я попросив мого колегу вирішити це питання, бо воно становить загрозу угорцям, які живуть на Закарпатті. Ми би хотіли, щоб їхню громаду розглядали такою, що посилює відносини між Україною та Угорщиною, а не такою, яка розділяє", – додав Сійярто.

 

Сторони також зачепили тему недавнього скандалу, спричиненого видачею угорських паспортів у консульстві в Берегові, котрий вилився у видворення консулів з обох боків.

 

Сійярто певен, що консул у Береговому не порушив ні національних, ні міжнародних норм. Натомість Клімкін наголосив, що консул "порушив Віденську конвенцію про консульські зносини, здійснюючі на нашій території дії, які ми не дозволяли йому здійснювати". "Він порушив і українське законодавство. Також він ще і закликав приховувати факти видачі [угорських паспортів]. Яким чином ми можемо це толерувати?" – зауважив український міністр.

 

"Нам треба знайти шлях, як порозумітися з Угорщиною. Це складний шлях", – підсумував Клімкін. Сійярто, зі свого боку, теж зазначив, що хотів би "укріплювати та покращувати відносини".

 

16.10.2018