Сійярто запідозрив українську владу в підготовці етнічних чисток.

 

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто звинуватив українську владу в підтримці екстремістських сил у справі переслідування угорської етнічної меншини, а також запідозрив офіційний Київ у намірах змінити етнічну мапу Берегового.

 

Про це Сійярто заявив на прес-конференції, інформуючи про те, що уряд Угорщини доніс свою стурбованість Україною до офісу генерального секретаря НАТО та Державного департаменту США.

 

Так, угорський міністр заявив, що українські політичні сили обговорюють "пропозиції, які можна порівняти з найтемнішими диктатурами", переказує прес-служба МЗС Угорщини. Петер Сійярто вважає, що в Україні прагнуть змінити етнічний ландшафт Берегового й зменшити частку угорського населення, заселивши до міста українців.

 

Очевидно, міністровий гнів спричинила петиція, зареєстрована 21 вересня на сайті Верховної Ради, в котрій користувач сайту Ростислав Гаврилюк пропонує позбавляти громадянства українців із угорським паспортом й спроваджувати їх "на історичну Батьківщину". За три тижні петиція зібрала 524 голоси – 2% від кількості голосів, потрібних для того, щоб вважати петицію вартою уваги парламенту.

 

"Найбільше шокує те, – каже Сійярто, – що уряд сусідської країни не засудив цього і не опротестував факту, що на сторінці українського парламенту опублікували петицію про депортацію закарпатських угорців".

 

Угорський міністр вважає, що Верховна Рада є спорідненою з екстремістами, котрі "проникли до персональних даних сотень угорських закарпатців" (натяк на народного депутата, радника міністра внутрішніх справ Антона Геращенка, котрий підтримує сайт "Миротворець", – Z), адже, міркує Сійярто, "ідентифікувати подвійне громадянство на підставі публічних баз даних неможливо".

 

Петер Сійярто додав, що угорці з України завжди можуть покладатися на підтримку Будапешта.

 

12.10.2018