Клімкін засудив розголошення даних про закарпатців з подвійним громадянством.

 

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін назвав провокацією реєстрацію петиції на офіційному сайті Верховної Ради, в котрій ідеться про потребу депортувати з України громадян із угорським подвійним громадянством, заявивши про те, що подібні заклики працюють на Росію.

 

Про це Клімкін написав у своєму дописі на Facebook, підбиваючи підсумки поїздки на Закарпаття. 

 

 

"Зустрічі очі в очі дуже корисні для боротьби з пропагандистською міфологією та фейками", – зазначив голова зовнішньополітичного відомства.

 

"Хтось просуває міф про українських «націоналістів», хтось про угорських «сепаратистів», а працює все це на Росію. От, наприклад, поява явно провокаційної петиції із закликом депортувати всіх з подвійним громадянством ллє воду на кремлівський млин, оскільки дозволяє створювати і підживлювати міфи серед українських угорців", – обурився Павло Клімкін.

 

Міністр задоволений тим, що угорці зголосилися "досить відверто" обговорити проблеми, і це дуже багато важить для Клімкіна.

 

"Відео з угорського консульства в Береговому і медійний резонанс навколо нього підштовхнули всіх, і зокрема угорців, до розуміння того, що сам факт подвійного громадянства може грати проти них самих. Тому далі маємо зважено і чесно спільно вирішувати цю ситуацію", – міркує голова МЗС.

 

Як пише інтернет-видання "Європейська правда", під час поїздки на Закарпаття Павло Клімкін також засудив публікацію списку українських держслужбовців та депутатів місцевих рад, які нібито отримали угорське громадянство, на інтернет-сайті "Миротворець".

 

"Ми всі прекрасно розуміємо, що закони треба виконувати: у нас є стаття 19-та закону про громадянство, а також стаття 19-та закону про державну службу (про заборону іншого громадянства, – Z) – всі це прекрасно розуміють, і тут питань нема. Але я категорично проти, щоби показувати на угорців пальцем як на зрадників, або цькувати угорців, або звинувачувати їх в сепаратизмі", – сказав Клімкін під час прес-конференції в Ужгороді.

 

Міністра, зокрема, обурює, що перелік українських угорців опублікований на тому ж сайті, котрий провадить облік осіб, причетних до агресії проти України. "Мене турбує що з’являється порівняння угорців, які отримали друге громадянство, і злочинців, які борються проти України. Ми маємо чітко сказати, що це не одне й те саме", – заявив Клімкін.

 

Водночас голова МЗС повідомив, що Україна не перегляне ухвалене раніше освітнє законодавство і не відмовиться від намірів принести "більше України" на Закарпаття.

 

"Ніхто не хоче асиміляції, ніхто не хоче щоби угорці були "менш угорцями". Вони мають залишатися угорцями, але отримати додаткові шанси, які дає знання української мови, знання країни, в якій вони живуть", – пояснив міністр.

 

Павло Клімкін також наголосив, що вважає неправдивими думки про просування антиугорських настроїв в Україні. "Є міфологія щодо антиугорьких настроїв на українських каналах. Я пояснив, що це за визначенням не так", – переповів він хід розмови під час зустрічі з представниками угорської меншини.

 

15.10.2018