Віце-прем'єр назвала перемогою України і Європи відсіч Росії у ПАРЄ.

 

Віце-прем'єр-міністр України Іванна Климпуш-Цинцадзе вважає перемогою зняття з розгляду Парламентської асамблеї Ради Європи проекту резолюції про послаблення санкцій щодо російської делеґації.

 

Про це Климпуш-Цинцадзе написала на своїй сторінці у Twitter, коментуючи підсумки вівторкового засідання ПАРЄ.

 

 

"Вітаю українських та європейських депутатів із важливою перемогою у ПАРЄ. Ще одну ретельно сплановану атаку на засади цієї провідної правозахисної організації/асамблеї відбито", – прокоментувала віце-прем'єр.

 

Водночас вона додала, що боротьба за загальнолюдські цінності та міжнародне право "ще далека від того, щоб вважатися завершеною". Пані Іванна очікує чергової спроби росіян повернутися у ПАРЄ в січні.

 

Постійний представник України у Раді Європи Дмитро Кулеба зізнався: Росія була близькою до того, щоб повернутися у Страсбург, однак відчайдушний опір себе виправдав.

 

"Це була виснажлива боротьба. Іноді здавалося, що все пропало. Але ми усі, кожен на своїй ділянці, грали до кінця і не здавалися. І ось тобі маєш", – прокоментував посол на своїй сторінці у Facebook.

 

Голова парламентської делеґації України в ПАРЄ Володимир Ар'єв назвав дебати в асамблеї "проміжною перемогою".

 

"Вимоги Росії не виконані. Резолюцію перенесено через тиск російського фактора. На невизначений час. Це означає, що в 2019 році РФ знову не подаватиметься в ПАРЄ. Ми виконали програму на всі 100! Ну, на 99%", – з гумором прокоментував Ар'єв.

 

"Європа зробила свій вибір. Він проміжний, але правильний. І гімн України у виконанні української делегації і українських журналістів у відповідь на провокацію російської пропагандистки став яскравим завершеннням цієї частини епопеї, яку Росія програла з тріском", – резюмував Ар'єв.

 

По завершенні розгляду українська делеґація влаштувала урочистий протест російській журналістці, коли почала співати Державний гімн у відповідь на випитування кремлівських пропаґандистів.

 

Представниця української делеґації Ірина Геращенко назвала витівки російських журналістів "мракобіссям".

 

"У житті це путін-ТБ є ще огиднішим, ніж "у ящику". Росіяни надіслали на полювання в кулуари ПАРЄ свій базар-десант. Вони ганяли за нами в коридорах, вламувалися в приміщення українського представництва й лепетали про "нацисткає прівєтствіє" (ніяк не заспокояться через "Слава Украіні!")", – прокоментувала Геращенко. Пані Ірина також подякувала українським журналістам, котрі в кулуарах підтримали делеґацію співанням Державного гімну.

 

10.10.2018