Грузинська православна церква спростувала інформацію щодо підтримки автокефалії УПЦ.

Водночас вона спростувала й інформацію в російській пресі про своє небажання, аби Україна мала помісну церкву.

 

                                            Ілія II

 

Патріархія Грузинської православної церкви (ГПЦ) виступила зі спростуванням публікацій в українській пресі про те, що під час недавнього візиту до Тбілісі спікера Верховної Ради України Андрія Парубія і його зустрічі з главою ГПЦ патріархом Ілією II останній нібито підтримав ідею надання автокефалії Українській православній церкві. Про це говориться в заяві ГПЦ, опублікованій на її офіційному сайті.

 

«У російських та українських ЗМІ періодично з'являється упереджена інформація про позицію Грузинської православної церкви щодо автокефалії Української православної церкви. Обидві сторони намагаються по-своєму подати наші слова.

 

Навіть після візиту Голови Верховної Ради України до грузинського патріархату українські ЗМІ повідомили, що Грузинська православна церква підтримує автокефалію Української православної церкви, що не відповідає дійсності», – наголошено в заяві.

 

Патріархат ГПЦ зазначає, що має намір чекати «офіційного і канонічного рішення» Константинополя з цього питання. Водночас в заяві зазначено, що «якби це було зроблено (надано автокефалію), то це було б приємною новиною». Хоча є в заяві зауваження, що «автокефалія для України є важкодосяжною на нинішньому етапі».

 

Тому повідомлення в російській пресі про те, що ГПЦ нібито виступила проти Томосу, абсолютно не відповідає дійсності.

09.10.2018