У Болгарії вбито журналістку, котра займалася темою корупції.

Остання її журналістська робота стосувалася розкрадання коштів з фондів Європейської Унії.

 

 

На півночі Болгарії в місті Русе вбито адміністративну директорку і ведуча реґіонального каналу TVN 30-річну Вікторію Марінову. Поліція встановила, що причиною смерті було задушення, а перед цим вона зазнала сильного удару по голові й зґвалтування.

 

Поки що правоохороці нікого не затримали й немає однозначних підозрюваних. Про це написало болгарське видання Dnes з покликом на інформацію поліції міста Русе. Правоохоронці розглядають різні версії вбивства, зокрема не відкидають можливість, що смерть пов’язана з професійною діяльністю Марінової. Хоча й зазначають, що ця версія їм поки що не видається достатньо обґрунтованою.

 

Останньою темою, над якою працювала Вікторія Марінова в своїй програмі «Детектор», був так званий GPGate – скандал навколо розкрадання коштів з фондів Європейської Унії. Йдеться, зокрема, про фінансовані Брюсселем проекти будівництва об'єктів інфраструктури вартістю в сотні мільйонів євро, на яких заробляли кошти консалтингові фірми. Компанія GP Group була однією з таких фірм, і на прикладі її документації стало відомо, яким чином відбувається розкрадання грошей Євроунії. Згідно з розслідуванням, до махінацій можуть бути причетними особи з найвищого керівництва держави. Окрім того, в матеріалах справи фігурує ім'я голови болгарської філії російського «Лукойлу» Валентина Златєва.

 

Регіональний канал TVN, де працювала Марінова, був єдиним з болгарських телеканалів, який висвітлював цей скандал. Розслідування фінансувалося Європейською Унією в рамках проекту журналістських розслідувань про махінації з коштами ЄУ в Румунії та Болгарії. Його результати планували передати до Управління ЄУ з питань запобігання зловживанням та шахрайствам (OLAF).

 

Міжнародні організації вимагають від влади Болгарії якомога швидше провести розслідування й покарати винних. «Шокований жахливим вбивством журналістки-розслідувачки Вікторії Марінової в Болгарії», – написав у Twitter представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Арлем Дезір (Harlem Désir).

08.10.2018