Нобель з хімії: за еволюцію ферментів

 

СТОКГОЛЬМ. Троє науковців, які зуміли “приборкати силу еволюції”, щоб отримати ферменти та антитіла, які використовують у виробництві ліків та біопалива, здобули найвищу наукову нагороду у галузі хімії за 2018 рік. 
 


 

Френсіс Арнольд з Каліфорнійського технологічного інституту отримає половину премії у розмірі 9 млн норвезьких крон ($1,01 млн), а другу половину розділять між собою Джордж Сміт з Університету Міссурі та Ґреґорі Вінтер з молекулярної лабораторії MRC у Кембриджі (Англія).

 

Шведська королівська академія наук, яка обрала переможців, у своєму повідомленні наголосила, що Арнольд (62 роки) здійснила керовану еволюцію ферментів, завдяки якій вдалося започаткувати “екологічно чистіше виробництво хімічних речовин, зокрема ліків та відновлювальних видів палива”.

 

Сміт (77 років) розробив метод, як шляхом керованої еволюції можна синтезувати нові білки, а Вінтер використав його для одержання антитіл — білків, які борються з патогенами в крові.

 

Перший препарат, створений на основі досліджень Вінтера, був сертифікований у 2002 році і використовується для лікування ревматоїдного артриту, псоріазу та запальних захворювань кишківника. Його хімічна назва — адалімумаб. Продається ж він в кількох конфігураціях, одна з яких під назвою Humira є одними з найбільш продаваних ліків у світі.

 

Спілкуючись з журналістами видання Associated Press після повідомлення про присудження йому Нобелівської премії, Сміт віддав належне іншим науковцям, чиї дослідження урешті дозволили здійснити його власне відкриття.

 

“Дуже мало наукових проривів були розпочаті з нуля. Майже всі вони ґрунтуються на тому, що було зроблено раніше. Прорив дуже часто є випадком. Саме це сталось у випадку моєї роботи, — сказав він у середу. — Моя ідея дуже природно випливала із лінії досліджень попередніх вчених”.

 

Сміт сказав, що дізнався про Нобелівську премію, коли йому ще перед світанком подзвонили зі Стокгольма. “Це стандартний розіграш серед вчених, коли вам хтось дзвонить зі шведським акцентом і інформує про Нобеля. Але голос на лінії був дуже рівним, тож я зрозумів, що це не хтось з моїх друзів”, — сказав він.

 

За словами президента Американського хімічного товариства Пітера Дорхаута, цьогорічні лауреати отримали Нобеля цілком заслужено. “Вони використали хімічні методи, щоб прискорити еволюцію природних біологічних молекул — критично важливої машинерії в живих організмах, яку також можна використовувати для виробництва ліків та біопалива. Ці методи дозволили їм сформуватися у тисячі разів швидше, ніж це відбувалось би в природі”.

 

Експерти кажуть, що відкриті методи, за які переможці отримали Нобелівську премію 2018 року, дозволяють зробити ці хімічні процеси набагато чистішими. Ферменти — це те, що “використовує наш організм, щоб синтезувати потрібні йому хімічні речовини. Тому якщо вам вдасться адаптувати ферменти для власної мети, то це набагато краще, ніж використовувати, скажімо, важкі метали чи інші шкідливі хімічні речовини”, — каже Йоган Аквіст, член комітету з присудження Нобелівської премії у галузі хімії.

 

Премію у галузі медицини цьогоріч отримали Джеймс Аллісон з Онкологічного центру ім. М. Д. Андерсона та Тасуку Хондзьо з Кіотського університету, які навчилися розблоковувати гальма, які рак накладає на імунну систему людини. Їхні відкриття дозволили медикам боротися з раком на пізніших стадіях і врятувати “несказанну” кількість життів.

 

Науковці зі Сполучених Штатів, Канади та Франції у вівторок розділили премію з фізики за революційне використання лазерів у дослідженнях. Артур Ашкін у віці 96 років став найстаршою людиною, яка коли-небудь отримувала Нобелівську премію, а Донна Стрікленд — лише третьою жінкою в історії, якій була присуджена найвища наукова нагорода. Стрікленд працювала разом з третім переможцем — французом Жираром Моуро з Політехнічної школи та Мічиганського університету.

 

Нобелівську премії миру отримали борці проти зґвалтувань під час воєнних дій Надія Мурад та Деніс Муквеґе, а переможець Меморіальної премії з економічних наук пам’яті Альфреда Нобеля буде оголошений в понеділок (Альфред Нобель заснував тільки п’ять премій — премію з економіки додав Шведський державний банк у 1968 році).

 

Премії з літератури цьогоріч не присуджуватимуть. Причина цього — скандал із сексуальними домаганням у Шведській академії, яка обирає переможця. Наступного року оголосять як лауреата 2019-го, так і цього року, а тим часом Нобелівська фундація прагне поправити свою заплямовану репутацію. В центрі скандалу опинився Жан-Клод Арно, важлива культурна фігура в Швеції, якого в понеділок засудили до двох років в’язниці за зґвалтування.

 

3 Evolutionary Scientists Win Nobel Chemistry Prize

Time, 3/10/2018

Зреферував Є. Л.

08.10.2018