Кучма попрощався з учасниками "мінських переговорів".

 

Колишній Президент України, голова української делеґації у складі тристоронньої контактної групи Леонід Кучма попрощався з учасниками переговорів у Мінську під час засідання ТКГ 2 жовтня.

 

Про це повідомила прес-секретар Леоніда Кучми Дарка Оліфер на своїй сторінці у Facebook.

 

"На завершення сьогоднішньої роботи в Мінську Леонід Кучма подякував колегам у тристоронній контактній групі за спільну роботу. В такий спосіб підбито підсумок його роботи представника України в тристоронній контактній групі", – переповіла Оліфер.

 

Окрему вдячність Леонід Кучма висловив білоруській стороні за сприяння в організації переговорного процесу.

 

Голова СММ ОБСЄ Мартін Сайдік від імені ТКГ подякував Леоніду Кучмі за його внесок у "мінський процес", а також за мудрість та відданість своїй державі – Україні, виявлені ним під час переговорного процесу в Мінську.

 

Минулого тижня Леонід Кучма заявив: він завершить роботу в тристоронній контактній групі з урегулювання конфлікту на Донбасі із досягненням "критичного віку": "Я для себе вже давно прийняв рішення: коли я досягну свого критичного віку, я подякую всім, хто зі мною там працював, і піду, дам можливість попрацювати іншим".

 

Кучма нагадав, що працює в контактній групі в Мінську понад чотири роки.

 

"До ста поїздок до Мінська. А кожна зустріч за зачиненими дверима... І коли ти знаєш, що зрушень серйозних не буде, коли ти приїжджаєш і знаєш, що інша сторона приїжджає із заздалегідь підготовленими відповідями..." – сказав він.

 

Кучма зазначив, що стосовно "мінського процесу" лунає багато критики, й "охочих не знайдеться, оскільки це не хлібне місце".

 

"Колись треба мені зупинитися... Коли я досягну критичного віку, я маю прийняти таке рішення. Коли я приїжджаю додому, я дві доби відходжу від цих зустрічей, а там перед кожною зустріччю обов'язково пігулку заспокійливу під язик... Там занадто важкі розмови. А коли ти знаєш, що результату немає, коли ти знаєш, що приймаємо рішення з 1 вересня оголосити перемир'я, а воно не виконується..." – поскаржився Кучма.

 

Дарка Оліфер розтлумачила: коли Леонід Кучма говорив про "критичний вік", то мав на увазі 80-ліття, котре він святкував у серпні.

 

"Цього літа Леонід Данилович відзначив 80-річний ювілей, і саме це малось на увазі", – сказала Оліфер у коментарі виданню "theБабель".

 

Речниця додала: позаяк Кучма працював у ТКГ на громадських засадах, він не має писати заяву на звільнення. "Щодо наступних засідань – усі подальші кадрові рішення з цього питання є прерогативою Президента України", – додала Оліфер.

 

02.10.2018