На Львівщині уперше за 10 років виявлено правець у дорослого.

 

До реанімації Львівської обласної клінічної лікарні у важкому стані потрапила жителька Яворівського району, 1931 року народження, у якої діагностували правець, повідомив в.о. завідувача реанімаційного відділення лікарні Орест Юрчук, передає Zaxid.net.

 

«Жінку до реанімації госпіталізували 26 вересня. Вона наступила на іржавий цвях і травмувала ногу, але по медичну допомогу звернулася дуже пізно, на п’ятий день. Її стан важкий. Лікарі борються за життя пацієнтки», – розповів Орест Юрчук.

 

Останній випадок правця серед дорослих реєстрували приблизно 10 років тому, додав медик.

 

«Але в найближчому майбутньому такі випадки будуть зустрічатися доволі часто і серед дітей, і серед дорослих, бо у нас люди не захищені від цього захворювання через відмову від вакцинації», – додав він.

 

У Львівській облдержадміністрації наголошують, що вакцина від правця, що її роблять дорослим раз на 10 років, є в кожній поліклініці в достатній кількості.

 

Правець – це гостре інфекційне захворювання, що вражає нервову систему і проявляється сильними судомами. Правець може спричиняти важкі ускладнення – асфіксію та зупинку серця. За даними МОЗ, від важких форм цього захворювання смертність сягає понад 50%.

 

Інфікуватися правцем можна при потраплянні бруду в рану або поріз, внаслідок укусів тварин чи травмування гострими предметами, уламками деревини, бо спори бактерій живуть у ґрунті і кишковому тракті тварин. Від людини до людини це захворювання не передається.

01.10.2018